Hlavní obsah

Tahanice o plochy u brněnských Lužánek. Město nechá odstranit zátarasy u parkoviště

Brněnská primátorka Markéta Vaňková tvrdí, že výběr parkovného u Lužánek je nezákonný.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Hádky o vlastnictví silnic a parkovacích ploch za Lužánkami mezi městem Brnem a firmami podnikatele Libora Procházky vrcholí. Na parkovišti v dané oblasti se v prosinci objevily betonové zátarasy.

Článek

Zbývá jen pár hodin a vedení brněnského magistrátu chce vyřešit patovou situaci v okolí hokejových hal za Lužánkami s pomocí policie. Část parkoviště v okolí i naproti kolem Bobycentra či chátrajícího fotbalového stadionu si nárokují společnosti podnikatele Libora Procházky. Parkoviště u hokejových hal přepronajaly dalším firmám a později se na ploše objevily betonové zátarasy. Město dalo jasné ultimátum. Pokud do středeční půlnoci zátarasy nezmizí, nechá je městskou policií v následujících dnech odstranit. „Jedná se o veřejné prostranství a o pozemek města. Pan Procházka ani nikdo jiný není oprávněný blokovat přístup betonovými bloky,“ okomentoval situaci náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Procházkova firma se odstranění takzvaných city bloků brání, podle právního zástupce firmy Czechcity Vítězslava Jíry je jejich násilné odstranění protiprávní. „Pokud město svévolně odstraní nebo poškodí zařízení parkoviště, jsme připravení využít dostupných právních prostředků k ochraně majetku a práv společnosti,“ uvedl.

Procházka se brání také tím, že parkoviště u hal pouze pronajal jiné firmě. Podle zástupců města mu to zákon nedovoluje. Podle nich pozemky Procházkovi legálně nepatří, proto nemá ani pravomoc je pronajímat. „Město Brno nikdy nepřevedlo tyto pozemky. Neexistuje žádné právo, které by ukazovalo, že si je kdokoliv jiný než město může nárokovat,“ sdělil Koláčný.

V červnu loňského roku přitom vydal příslušný silniční správní úřad pravomocné rozhodnutí o tom, že parkoviště není veřejně účelová komunikace. Podle Jíry je toto rozhodnutí pravomocné až do současnosti a nepřímo povoluje na ploše vybírat parkovné.

Hádky o parkoviště jsou součástí dlouholetého sporu mezi městem a třemi společnostmi podnikatele Libora Procházky. Jedna z firem Czechcity si dlouhodobě nárokuje chodníky a silnici v blízkosti stadionu a hotelu Bobycentrum. Členové ochranky v některých dnech žádají od řidičů parkovné 150 korun.

Podle města neoprávněně. Náměstek Koláčný také pobídl řidiče, aby se v případě vyžadování parkovného obrátili na policii. Podobně vnímá situaci primátora. „Kdybych tam já osobně jela, odmítla bych zaplatit,“ dodala primátorka Markéta Vaňková.

Vedení města chystá na firmu Czechcity žalobu. S Procházkou osobně zástupci Brna ale na rozdíl od předchozí koalice města nejednají. „V tuto chvíli snaha o dohodu není reálná. Byla by to pouze ztráta času,“ řekla Vaňková.

Stará koalice v čele s Petrem Vokřálem a hnutím ANO hodlala vyměnit pozemky za městské domy, to ale později další koaliční strany zamítly. Procházka vystupování staré koalice vnímal tak, že město uznalo nároky společnosti Czechcity. „Dosavadní postoj vedení města byl, že město hodlá nemovitosti ve vlastnictví naší společnosti odkoupit, a jediné, na čem nedošlo ke shodě, byla výše a způsob vypořádání ceny za odkoupení nemovitostí,“ tvrdí Jíra.

Odkazuje se také na znalecký posudek Stavební fakulty VUT. Ten má podle Jíry prokazovat Procházkovo vlastnictví chodníků, cest a mobiliáře. Město podle něj posudek opomíná. „Zástupci města nesdělují a zamlčují veřejnosti podstatné skutečnosti, které se dané situace týkají,“ dodal Jíra.

Spor města a podnikatele Procházky trvá také v souvislosti s jeho dalšími firmami. Město už v minulosti pravomocně prohrálo spor o bezdůvodné obohacení. Týká se podzemních garáží, které v areálu vlastní další Procházkova společnost LP Expo. Na střeše těchto garáží stále fungují desítky parkovacích míst, které řidiči využívají. Město tak podle rozhodnutí soudu musí platit Procházkovi miliony ročně. Podle Koláčného se ale jedná o dezinterpretaci vydaných rozhodnutí. „Je třeba se zabývat také tím, co by měla společnost LP Expo hradit městu za to, že má na pozemku města umístěné své garáže,“ uvedl.

Spory o pozemky dlouhodobě brání rozvoji lokality v oblasti lužáneckého stadionu. Žalobu hodlá město podat do konce března.

Reklama

Doporučované