Hlavní obsah

Tahle doba je strašná nuda. Lidé se bojí, říká Petr Fiala. Ten z Mňágy

Fiala: V devadesátých letech jsme se s ničím nemazali. Dneska se lidé nechají zmasakrovat penězi.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Před třiceti roky sliboval, že „výhledově budeme všichni šťastní“. A někteří fanoušci snad i věřili, že to myslí vážně. Teď frontman slavné skupiny Mňága a Žďorp tvrdí, že je ze současnosti nadšený, ale ne tak docela.

Článek

Dva týdny před 17. listopadem 1989 se na pódium poloprázdné pražské Lucerny poprvé postavila ujetě vyhlížející hudební skupina v bílých nátělnících a červených trenkách. „My jsme Mňága a Žďorp,“ pozdravil zbytky publika frontman skupiny, hubený blonďatý mladík, a z jeho přízvuku bylo slyšet, že kapela přijela zdaleka. Konkrétně z Valašského Meziříčí.

Petru Fialovi bylo tenkrát 25 a jeho Mňága měla za sebou dva roky existence. Dnes je Fialovi 53 a Mňága coby jedna z nejpopulárnějších českých rockových kapel právě slaví 30. výročí existence.

„Jeden den jsme hráli pro devět lidí a za rok a půl pro čtyři tisíce,“ popisuje Fiala zrod české hudební legendy. Jejich deska „Made In Valmez“ je považovaná za jednu z nejdůležitějších 90. let. A na Mňágu dnes chodí už třetí generace fanoušků.

Jak se stalo, že v jejich klipu hrál Ivan Langer? Proč Mňága odmítá hrát na politických mítincích a proč byli podle Fialy lidé v devadesátých letech odvážnější než teď? Podívejte se na úvodní video.

Reklama

Doporučované