Hlavní obsah

Tajemná droga dál zabíjí. V Polsku ji zakázali, dealeři se zřejmě proto snaží zbavit zásob v Česku

Policisté pracují s hypotézou, že se na Ostravsko smrtící droga šíří z Polska. Tam ji zakázali a dealeři se ji patrně snaží udat na severu Moravy.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Nebezpečná syntetická droga, která se šíří Moravskoslezským krajem, má už dvě oběti. Otravu kanabinoidem potvrdili u pětačtyřicetiletého muže z Opavska. Policie eviduje 23 přiotrávených lidí. Nově obvinila z držení drogy dalšího, už osmého člověka. Podle expertů je droga nebezpečná kvůli své nepředvídatelnosti.

Článek

„Zahájili jsme trestní stíhání muže ve věku třiceti let z Opavska. Muž si vyslechl obvinění pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Pachateli hrozí odnětí svobody až na pět let. Celkově stíháme osm osob,“ uvedla policejní mluvčí Gabriela Pokorná.

Od minulého týdne, kdy v Ostravě na otravu nebezpečnou drogou zemřel dvaatřicetiletý Jakub, a tím se droga dostala do povědomí veřejnosti, se objevily další balíčky s dosud nezjištěnými syntetickými kanabinoidy. Droga se vyskytuje v různých podobách i baleních. Od začátku této kauzy zajistili policisté zhruba 130 balíčků drogy.

Obviněno je tak už osm lidí ve věku od 17 do 41 let. Převážné většině z nich hrozí pětileté vězení. Až na 18 let ale může být odsouzen šestatřicetiletý muž. Jde o bezdomovce, který drogu minulé pondělí konzumoval s o čtyři roky mladším mužem. Ten po jejím požití zemřel. Druhý z bezdomovců byl nejprve hospitalizován v nemocnici, protože měl rovněž zdravotní problémy. V pátek na něj pak Okresní soud v Ostravě uvalil vazbu.

„Prověřujeme také okolnosti úmrtí pětačtyřicetiletého muže, který byl nalezen na volném prostranství na Opavsku. V průběhu prověřování jsme zjistili, že požil předmětnou látku a poté být stižen zdravotními obtížemi. Byl ošetřen lékařem a krátce hospitalizován. Přesto všechno užil muž znovu syntetický kanabinoid, a to pravděpodobně ve větší míře, a navíc v kombinaci s alkoholem,“ objasnila Pokorná úmrtí druhého muže.

Podle expertů jsou syntetické kanabinoidy mimořádně nebezpečné, protože reakce na ně jsou mnohonásobně vyšší. „Obojí působí na stejné receptory v mozku, které spouštějí reakce. Ty typické pro klasické kanabinoidy jsou zvýraznění vnímaní, halucinace, pocit veselosti, zvýšený tep, křeče, bolesti hlavy. U syntetických je nebezpečí v tom, že každý z velkého množství zástupců působí jinou silou na různé receptory, takže některé reakce jsou výrazně vyšší. S úmrtími pravděpodobně souvisí vyšší výskyt kardiovaskulárních problémů a kombinace drogy s alkoholem,“ uvedla za toxikologickou laboratoř v Ostravě Marie Staňková.

Právě kombinace s alkoholem byla na Ostravsku ve dvou případech smrtelná. „Obecně, pokud se vezmou současně různé druhy drog, vzniká riziko nepředvídatelných reakcí. I kombinace klasického konopí s alkoholem zvýrazňuje účinky drogy,“ připomněla Staňková.

Moravskoslezský kraj patří spolu s Prahou mezi oblasti, kde se nové syntetické látky v České republice převážně objevují. Uživatelé i překupníci těchto drog se podle Národní protidrogové centrály z loňského roku zpravidla rekrutují z Ruska, Polska nebo Maďarska, kde jsou syntetické látky mnohem populárnější než v Česku.

Reklama

Doporučované