Hlavní obsah

Tajemní VIP úředníci u Jermanové. Mají platy jako ministři

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Na úřadu středních Čech pracuje skupina mimořádně dobře placených úředníků. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nevysvětluje, proč měsíčně berou skoro jako ministr.

Reklama

Někteří zaměstnanci kolem středočeské hejtmanky dostali k platu ještě mimořádné prémie až 85 tisíc měsíčně. Kteří a za co? To je tajné.

Článek

Pracovat v blízkém okruhu středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) přináší příjemný bonus, který jim můžou ostatní úředníci jen závidět.

Na krajském úřadu existuje skupina VIP zaměstnanců s mimořádně vysokými příjmy. Jeden si podle zjištění Seznam Zpráv například přišel v posledních dvou letech skoro na 200 tisíc měsíčně. Což je víc, než berou ministři (aktuálně asi 173 tisíc za měsíc).

A několik dalších pak dostávalo kolem 150 tisíc. Takový plat nemá ani hejtmanka. Ostatní úředníci, mnohdy na srovnatelných pozicích, přitom berou podstatně méně. A platy 150 tisíc měsíčně jsou nevídané i ve srovnání s ostatními kraji.

Seznam Zprávy údaje o platech získaly ze středočeského úřadu podle informačního zákona. Žádaly o platy a odměny dvaceti lidí, kteří patří či patřili do úzkého okruhu hejtmančiných spolupracovníků. Mimo jiné šéfů odborů a oddělení, kteří s hejtmankou Pokornou Jermanovou úzce spolupracují, nebo lidí, kteří zajišťují servis její hejtmanské kanceláře.

Kraj ovšem dodal jen anonymizovaná data - neobsahují jména úředníků.

Každý měsíc mimořádný výkon

Kouzlo nadstandardních příjmů, jak ukazují dokumenty, je skryté především v takzvaných mimořádných odměnách. Tedy prémiích, které úředníci mohou dostat za skvělé splnění nějakého speciálního úkolu.

Na Středočeském kraji přitom pracují lidé, kteří dokážou mimořádné výkony podávat pravidelně – každý měsíc.

Například zaměstnanec, kterého v poskytnutých dokumentech označil kraj číslem pět: pětkrát loni dostal prémii 80 tisíc korun, pětkrát 85 tisíc a ve dvou zbývajících měsících to bylo 70 tisíc a 75 tisíc. Takže dohromady v tomto roce pobral jen na prémiích 970 tisíc.

Úředník číslo 19 si celý loňský rok mohl k měsíčnímu platu připočítávat ještě pravidelných 60 tisíc. Opět díky mimořádným odměnám.

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se, jaké mimořádné měsíční odměny dostávali nejlépe placení zaměstnanci kraje. A to za „úspěšné splnění specifikovaných úkolů”.

A třetí příklad: zaměstnanec označený číslovkou 16 si na pouze odměnách přišel v roce 2018 na 760 tisíc, takže průměrně činily bonusy přes 63 tisíc měsíčně.

Mezi těmi, o jejichž příjmy Seznam Zprávy požádaly (a jak bylo řečeno, dostaly jen čísla beze jmen – takže částky nejde přiřadit konkrétním lidem) je například hejtmančin PR poradce a vedoucí tiskového oddělení Marek Rejman nebo někdejší vedoucí kanceláře hejtmanky Roman Šubert - mimo jiné člověk, který zodpovídal za známé externí smlouvy na „monitoring hudebních festivalů“ a „poskytování zpětné vazby“, které už přes rok vyšetřuje policie.

Rejman ani Šubert nereagovali na žádost o vyjádření, za co konkrétně dostávali vysoké odměny. Nezvedli telefon, neodpověděli ani na SMSku s žádostí o rozhovor.

Na seznamu dobře placených úředníků je také bývalá šéfka odboru dopravy Jarmila Jenčíková. Také dopravní zakázky na kraji prošetřují protikorupční detektivové. Jenčíková po položení otázky na odměny jen v telefonu dlouze mlčela – a pak zavěsila. Opakovaná volání a zprávy pak už ignorovala.

209 tisíc - nevíme proč

Právě mimořádné odměny vystřelily téhle skupině úředníků odměny do výšin. Z tabulek poskytnutých krajem je možné vyčíst, že jeden z úředníků (kraj mu přiřkl číslo devět), tak vydělal předloni přesně 2 310 051 korun, minulý rok 2 301 029 korun. To znamená 192 tisíc měsíčně.

Pro představu: plat místopředsedy vlády je 209 tisíc, ministr bere 173 tisíc, krajský hejtman až 139 tisíc.

Jiný středočeský úředník si podle anonymizovaných tabulek přišel ročně na 1,719 milionu, z toho odměny činily 760 tisíc – dělá to měsíční plat 143 tisíc, přičemž k základnímu měsíčnímu platu bral ještě pravidelně 60 až 70 tisíc.

Podobně jako další zaměstnanec, který se kombinací platu a odměn dosahujících až 75 tisíc dostal měsíčně téměř na 150 tisíc.

Ke zjištění Seznam Zpráv se nevyjádřila ani hejtmanka Pokorná Jermanová. S reportérem ostatně nekomunikuje už třetím rokem od série článků, že přenechala svůj služební superb manželovi.

Na otázky ohledně odměňování neodpovědělo ani tiskové oddělení kraje. Nevysvětlilo například, kdo a jakým způsobem o přiznání prémií rozhoduje.

V jiných krajích tak štědří nejsou

Stopadesátitisícové platy a odměny až 85 tisíc měsíčně jsou neobvyklé v rámci středočeského úřadu, ale neznají je ani v ostatních krajích.

Mezi dvaceti středočeskými VIP úředníky jsou například šéfové odborů a oddělení. Jakkoli nelze kvůli anonymizaci jmen zjistit, o koho se jedná, je možné porovnat jejich platy s příjmy všech dalších úředníků ve funkcích vedoucích odborů a oddělení.

Z porovnání vychází, že tihle „běžní“ vedoucí úředníci berou i s odměnami od 50 do 70 tisíc měsíčně, výjimečně to je až 75 tisíc. A když už dostávají prémie, tak ne pravidelně desítky tisíc měsíčně. Ale pouze čtvrtletně - a ještě mnohem nižší: třeba 10 až 15 tisíc, výjimečně probleskne v tabulkách 30 tisíc.

Seznam Zprávy si vyžádaly stejné údaje i od jiných krajů. V žádném z nich nedostávají úředníci měsíc co měsíc na odměnách tak vysoké částky jako ve středních Čechách. Tedy 60 tisíc a víc.

Středočeský kraj se navíc v odpovědi na žádost o informace vyhnul otázce, za jakou mimořádnou práci VIP úředníci obdrželi tyto vysoké prémie. „Vyplacené odměny v období roku 2018 a 2019 byly přiděleny všem zaměstnancům za úspěšné splnění specifikovaných úkolů,“ stojí pouze neurčitě v rozhodnutí kraje.

Když Seznam Zprávy chtěly totéž například po Plzeňském kraji, úřad neměl problém se rozepsat: u každého úředníka uvedl několik bodů, proč si bonusy zasloužil.

Podle Ministerstva práce, které na dodržování zákonů týkajících se odměňování dohlíží, musí být každý zaměstnavatel schopný vysvětlit, proč tomu kterému zaměstnanci přiznal mimořádnou odměnu.

A to kvůli takzvané zásadě rovného zacházení – to znamená, že za stejnou práci by měli být lidé v jedné firmě nebo na jednom úřadu placeni stejně. A když berou jiné peníze, musí to být tím, že jeden dělá například namáhavější nebo zodpovědnější práci než druhý. „Poskytování platu a jeho jednotlivých složek podle jiných kritérií, popřípadě kritérií, která se nevážou k vykonávané práci, představuje porušení zákoníku práce,“ potvrdil mluvčí ministerstva Vladimír Dostálek.

Zajímavé také je, jaká další cesta vedla k tomu, že vybraní středočeští úředníci měli na výplatnicích až 150tisícové částky. Nezpůsobily to totiž výhradně pravidelné mimořádné odměny. Ale významné navýšení dalších složek platu.

Plat úředníka se totiž zjednodušeně skládá ze základního, tabulkového platu. Zvyšuje ho příplatek za vedení (může tvořit až 60 procent základu) a osobní příplatek, který smí být maximálně 100 procent platu – ovšem pod podmínkou, že takový úředník musí být podle zákona vynikajícím a všeobecně uznávaným odborníkem.

Takže aby ti nejlépe placení úředníci kolem hejtmanky Pokorné Jermanové dosáhli na své vysoké příjmy, museli - v rámci úřadu - dostat i tahle maximální ohodnocení.

Reklama

Doporučované