Hlavní obsah

Tajemnice Švédské akademie, která uděluje Nobelovy ceny, odstoupila ze své funkce. Kvůli sexuálnímu obtěžování

Daniusová odstoupila kvůli sexuálnímu obtěžování a prozrazení výsledků. Dopustit se toho měl manžel jedné ze členek akademie.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Manžel jedné z členek akademie měl obtěžovat ženy více než dvacet let, zároveň měl od roku 1996 sedmkrát prozradit jméno vítěze Nobelovy ceny.

Článek

Kvůli skandálům a vnitřní krizi Švédské akademie dnes odstoupila její šéfka Sara Daniusová. Své rozhodnutí oznámila po schůzce členů akademie, která vybírá laureáty Nobelovy ceny za literaturu. Daniusová řekla, že ztratila důvěru akademie, ale neupřesnila, zda její členové o jejím odchodu hlasovali.

Prestižní instituce v posledních dnech prochází vnitřní krizí, kterou vyvolaly skandály kolem předčasného vyzrazování laureátů Nobelových cen za literaturu a obvinění ze sexuálního obtěžování.

Už minulý týden na své funkce rezignovali tři členové Švédské akademie pod vlivem aféry, která vyplula na veřejnost loni v listopadu v souvislosti s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo. Švédský list Dagens Nyheter napsal, že 18 žen obvinilo ze sexuálních útoků manžela členky Švédské akademie Jeana-Claudea Arnaulta. Ten navíc podle listu opakovaně vyzradil jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Šestapadesátiletá historička Daniusová dnes připustila, že zmatky v akademii „už docela silně zasáhly Nobelovu cenu”. Daniusová opouští nejen vedoucí funkci stálé tajemnice Švédské akademie, ale stahuje se z grémia úplně.

Norské vedení Nobelovy nadace ve středu Švédskou akademii ostře kritizovalo kvůli ohrožení pověsti Nobelových cen. Švédská akademie má 18 členů, kteří za normálních okolností zastávají své funkce doživotně.

Reklama

Související témata:

Doporučované