Hlavní obsah

Tajemný básník ozdobil vánoční hrnky. Nesou poselství a bojují proti alibismu

Speciální edici letošních vánočních hrnků v Brně nakreslil streetartový básník Timo.Video: Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Speciální edici letošních vánočních hrnků v Brně nakreslil streetartový básník Timo.

Článek

Pes, kočka a kapr. To je trojice zvířat vyobrazená na vánoční edici hrnků od umělce Tima. A že pes a kočka nemají s Vánocemi nic společného? Timo si to nemyslí. Prostřednictvím bublin nesou jednotlivá zvířata různá vánoční poselství.

Speciální edici letošních vánočních hrnků v Brně nakreslil právě streetartový básník Timo. Turistické informační centrum v Brně jich nechalo zhotovit 1200. „Zobrazují humor, který je specifický jak pro Brno, tak pro Tima,“ řekla ředitelka Turistického centra Jana Janulíková.

Motivy na hrnečcích si lidé vykládají různě. Někteří ale vůbec netuší, co jimi chtěl Timo říci.

„Pejsek může být hlasatel starosti o lokální ekologii a nehledání zážitků za exotickými horizonty,“ uvedl Timo. Pes ve své bublině hlásá „místečko“. „Člověk má hledat to pěkné doma,“ okomentovala poselství hrníčku mluvčí Turistického centra Adéla Nováková.

Motiv kočky se vztahuje k Bohu. „Kočka je jediné zvíře, které není v Bibli,“ řekla Nováková. Bublinové kočičí poselství Timo vykládá jako „tichou rozmluvu s nebiblickým zvířetem o osobním vztahu k Bohu bez výmluv na kostnatou církev“.

Kapři sdělují lidem, že může přijít potopa, ale ne po nich. „Přijdou mi jako bojovníci proti našemu alibismu v českém zasmrádlém rybníku,“ řekl Timo.

Loňským hitem se staly hrnky od Venduly Chalánkové. Umělkyně je známá svými cynickými komiksovými postavami, které přenesla i na hrnky. Jsou na nich známí Brňané ve frontách na svařák, jednou z nich je právě Timo. „Byla to letos taková logická návaznost na loňské hrnky,“ řekla Nováková.

O hrnky je i letos obrovský zájem. „Prodávají se úplně perfektně, rychle mizí,“ uvedl prodejce Adam Bufka. Jeden hrneček si lidé koupí za 150 korun. „V letošním roce opravdu pomohla značka Tima, každý ho zná,“ řekla Nováková.

Sprejující básník Timo je tajemná postava. Proslavil se sprejováním básní a sloganů na veřejná místa. Veřejnosti je jeho tvář ale neznámá.

Reklama

Související témata:

Doporučované