Hlavní obsah

Tajemství firmy s „vyhořelým“ serverem. Jak se ajťáci z PVT zakopali na ministerstvech

Foto: Unsplash - Science in HD

Firma ASD Software se specializuje mimo jiné na dotační informační systémy (ilustrační foto).

Reklama

Šumperská společnost ASD Software, kterou postihl kolaps systému pro programy Covid, je historicky zakotvená na vícerých centrálních úřadech. Má pověst českých selfmademanů. Není to ale poprvé, co se o ní nepíše v dobrém.

Článek

Jsou firmy, na kterých do značné míry závisí fungování státních úřadů, a přitom o nich nikdo moc neví. Dokud se něco nestane. Například když zkolabuje systém na rozdělování podpory podnikatelům kvůli pandemii covid-19.

Tímto způsobem na sebe nedávno upozornila společnost ASD Software. Její záložní systém, na kterém se shromažďují data o kompenzacích z ministerstva průmyslu a obchodu, v noci na 22. ledna neunesl nápor žadatelů a zkolaboval.

Podle původních informací měl shořet server. Aspoň tak závadu popisovalo ministerstvo. Podle pozdějšího vyjádření jednoho z šéfů firmy ASD Software šlo ale o „virtuální“ poruchu.

„Z analýzy nakonec vyplynulo, že došlo k technické závadě na úrovni diskového úložiště ve virtuální platformě v cloudovém prostředí datového centra,“ uvedl pro Seznam Zprávy obchodní ředitel ASD Software Petr Polách.

Blíže popisovat příčiny havárie už nechtěl. Popřel spekulace, že ve skutečnosti šlo o zásah kvůli nekontrolovanému úniku dat. „K žádnému úniku dat nedošlo,“ zdůraznil Polách, který je také spolumajitelem ASD Software.

Na dotaz redakce také potvrdil, že firma pracuje se záložními servery, které jsou od sebe oddělené. „Problém takového charakteru jsme v historii firmy nezaznamenali,“ dodal.

Výpadek systému pro programy Covid-Gastro a Covid - Nájemné vyvolal kritiku nejen mezi zájemci, kteří se nemohli přihlásit o peníze, ale také u lidí z IT branže. Původně ohlášená příčina nehody evokovala z pohledu nynějších technologií dávnou minulost. Už dříve se objevily narážky, že některé systémy firmy působí zastarale, nebo že program na pomoc firmám má výpadky.

Z líhně PVT

Kde se vlastně firma ASD Software vzala? Jde tak trochu o specifický, ale v tuzemsku ne úplně ojedinělý úkaz, kdy si menší IT firma založená už v 90. letech českými inženýry vydobyla ve veřejné správě pozice, které by jí mohla závidět leckterá globální korporace.

Zakladatelé firmy, většinový podílník Jan Kotrle a zmíněný Petr Polách, vzešli z původně socialistického Podniku výpočetní techniky (PVT). V první polovině 90. let tento podnik spravoval například kupónovou privatizaci nebo akciový trh RM-Systém. Původně měl PVT bohatý regionální záběr, což vedlo k tomu, že zafungoval jako líheň pozdějších šéfů IT firem nejen v Praze, ale i v krajích.

Foto: Archiv, Seznam Zprávy

Webová stránka firmy ASD Software.

V případě ASD Software, která vznikla v roce 1995, vsadili mladí inženýři na spolupráci s Microsoftem a vlastní vývojářskou nástavbu. Postupně si vybudovali silnou pozici v některých centrálních úřadech díky osvědčenému modelu - u jednotlivých projektů si smluvně chránili své know-how, což je zvýhodňuje při obnovování zakázek.

Díky tomu je ASD Software dlouhá léta „zaháčkovaná“ v resortu průmyslu, ale na financích nebo na vnitru, k jejím zákazníkům patří také ministerstva práce a sociálních věcí nebo pro místní rozvoj.

Opevněné know-how

Například pro ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství tak ASD Software dlouhá léta opečovává systém Centrální evidence dotací z rozpočtu (CEDR) , který firma vyvinula a jenž shromažďuje informace o všech poskytnutých dotacích.

Pro úředníky může být spolupráce s jedním poskytovatelem jednodušší, tato praxe ale občas naráží na předpisy hospodářské soutěže. Konkurence může v takových případech právem namítat, že zadání jsou ušitá na míru dosavadnímu dodavateli.

Projevilo se to například, když antimonopolní úřad (ÚOHS) udělil ministerstvu financí pokutu za to, že bez soutěže přikleplo firmě ASD Software vývoj modulů zmiňovaného systému CEDR. Přinejmenším v jednom případě se ministerstvo neúspěšně odvolávalo k šéfovi ÚOHS a neuspělo ani následně se žalobami u soudů.

V získávání prvotních vývojářských zakázek byla ASD Software zřejmě dost obratná. Už v roce 2005 týdeník Euro popisoval, jak si zajistila vítězství v klíčovém tendru na rozhraní informačních systémú veřejné správy. Zástupci firmy byli tehdy zastoupeni v expertní pracovní skupině tehdejšího Ministerstva informatiky, která vytvořila sadu pěti strategických dokumentů pod společným názvem Komunikační prostředí informačních systémů veřejné správy. Jeden z těchto dokumentů byl dokonce připojen jako příloha k zadávací dokumentaci. Na podnět ÚOHS muselo ministerstvo tento tendr později zrušit.

Na druhou stranu nejsou známky o tom, že by služby poskytované ASD Software byly horší než třeba od světových značek jako IBM nebo Hewlett Packard, které se o uvedenou zakázku také zajímaly. „Jejich přístup byl naprosto profesionální, technicky jsme nikdy neměli problém,“ řekl Seznam Zprávám bývalý IT manažer z Ministerstva financí, který s vedením firmy přímo vyjednával.

Sedmička pro šéfa fondů?

Podobně jako větší společnosti v oboru se ani ASD Software nevyhnulo podezření z korupce kvůli zajišťování projektů.

Krátce poté, co firma získala v roce 2008 zakázku v hodnotě 275 milionů korun na rozšíření informačního systému pro správu a kontrolu dotací EU pro agenturu CzechInvest, přeplulo sedm miliónů korun z ASD Software až do firmy spřízněné s tehdejším šéfem sekce strukturálních fondů na Ministerstvu průmyslu Miroslavem Elfmarkem. Ten se kvůli transakcím musel později odporoučet z funkce, policejní vyšetřování ale skončilo do ztracena.

Zhruba ve stejné době se jméno ASD Software skloňovalo také v souvislosti s chystaným prodejem státních dluhopisů. Podle původního plánu měla ASD jako provozovatel systému získat 7,5 procenta z výnosu desetiletých dluhopisů. To by v případě emise za 20 miliard korun a úroku pět procent vycházelo na 75 milionů ročně. Když vyšlo najevo, že firma měla dostat zakázku napřímo, musel tehdejší ministr financí Eduard Janora slíbit, že vypíše soutěž. Z původního projektu ale nakonec sešlo kvůli změně předpisů, o kterou se postarali poslanci.

Covid jako vzpruha

V uplynulých pěti letech prošla firma obtížným obdobím. Kvůli úbytku zakázek se propadala do stále hlubší ztráty, v roce 2018 dokonce vykázala při obratu 43 miliónů korun ztrátu skoro 19 miliónů. V následujícím roce už se ale vyhoupla zpátky do černých čísel.

Obchodní ředitel Polách ujistil, že se kvůli ztrátám nešetřilo na technologiích. „Na investice do zabezpečení a modernizace technického vybavení to nemělo vliv,“ uvedl.

V posledním období si firma naopak přilepšila - díky koronaviru. Pro ministerstvo průmyslu a obchodu upravilo a řídí kompenzační programy - nejen pro restaurace, ale také programy Covid -Sport nebo Covid - Kultura.

ASD Software přitom pomohla zdánlivě nesouvisející kontrakt - díky tomu, že v minulosti vytvořila pro Státní fond životního prostředí takzvaný agendový informační systém, mohla na jeho základě vytvořit podobný systém pro ministerstvo, který spravuje přihlášky a rozdělování podpůrných programů během pandemie. Podle registru smluv si firma jen díky smlouvám s ministerstvem průmyslu v době koronakrize zajistila více než 20 miliónů korun.

Reklama

Doporučované