Hlavní obsah

Hájím právo starších lidí na lásku, říká k nahé scéně ve svém filmovém hitu Zuzana Kronerová

Se Zuzanou Kronerovou o vystřižené intimní scéně z filmu Bába z ledu, závisti k jejímu otci i podivné české kuchyni.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jedna z nejobsazovanějších slovenských hereček v Česku promluvila v intimní zpovědi pro pořad Moje místa o hořkém konci svého otce Jozefa Kronera ve Slovenském národním divadle, o dětech, které si pořídila dávno po třicítce, i nahé scéně v úspěšném filmu Bába z ledu. Rozhovor vznikl letos v létě.

Článek

„Na Slovensku to tak chodí,“ říká trpce Zuzana Kronerová, když popisuje, proč její otec, slavný herec Jozef Kroner, v roce 1984 ve svých šedesáti odešel dobrovolně ze Slovenského národního divadla. Nedostával role.

„Zjistil, že nemá žádnou postavu, kterou by se ukázal před svým milovaným publikem. To za ním přijíždělo zdaleka a pak ho vidělo hrát jen pět minut. Tak se rozhodl přenechat místo někomu mladšímu.“

Zuzana říká, že někteří kolegové záviděli jejímu otci úspěch u diváků i to, že v šedesátých letech hrál v oscarovém filmu Obchod na korze. „Divadelní svět je plný lobbismu a intrik,“ říká slavná herečka.

S herečkou Zuzanou Kronerovou za výstředními brýlemi i do miniaturní šatny, kde žila s celou rodinou. Podívejte se na první část pořadu Moje místa:

První část pořadu Moje místa se Zuzanou Kronerovou.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

Sama před čtyřmi lety přijala roli v muzikálové verzi Obchodu na korze, pojednávajícím o arizaci židovského majetku za druhé světové války. Dnes lituje, že se představení už nehraje.

„Jsem z toho velmi smutná, zvlášť v tomto období, kdy máme na Slovensku v parlamentu takovou jednu velmi nestandardní stranu,“ naráží na nacionalisty Mariána Kotleby ze strany Ĺudová strana Naše Slovensko.

V rozhovoru mluví i o tom, jak se ona, dcera z herecké rodiny, dala dohromady s manželem matematikem, čím se zabývají její děti a jestli umí pochopit ženy, z nichž si jejich rodiny udělají služky. Tak to předvedla ona sama v hlavní roli svého zatím posledního českého filmu Bába z ledu.

Právě za postavu Hany v tomto snímku Bohdana Slámy získala letos v březnu už druhého Českého lva.

V rozhovoru se vrací i k intimní scéně, kterou jí ve scénáři předepsal režisér Sláma, a kterou Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) při vysílání vystřihlo.

„Jak napsala jedna psycholožka, RTVS neumožnila Haně – stejně jako její nezvedení synové – žít plnohodnotný život. Pravda je, že jsem netušila, že nás režisér úplně svleče, ale myslím, že to bylo spíš dojemné než pobuřující. A jako starší člověk musím říct, že hájím práva starších lidí, a to i právo na lásku v tomto věku, tak co?“ směje se Zuzana Kronerová.

Zajímavá vás, jak vzpomíná na své herecké rodiče? Proč se už dvacet let chystá k natočení alba šansonů a pořád na to nedošlo? A proč hraje ve všech filmech režiséra Bohdana Slámy?

Podívejte se na rozhovor se Zuzanou Kronerovou z pořadu Moje místa, umístěný nahoře v tomto textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované