Hlavní obsah

Tajemství Medaile Za hrdinství. Hrad nechce říct, kdo navrhl aktéra rvačky v Dubí

David Michajlak popisuje, kdo ho navrhl na státní vyznamenání, které dostal od prezidenta Miloše Zemana.Video: Radek Nohl, ČTK

 

Reklama

Kdo navrhl na Medaili Za hrdinství jediného civilistu mezi šesti vyznamenanými? Lid, řekli prý jen oceněnému na Hradě.

Článek

Rok poté, co se na koupališti v Dubí stal jedním z aktérů rvačky, měl letos v létě David Michajlak nečekaný telefonát. Volal mu šéf protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš a oznámil mu, že by mohl dostat státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Důvodem byl právě loňský incident, kde podle závěrů policejního vyšetřování vstoupil David Michajlak do sporu dvou žen a posléze čelil útoku pětičlenné přesily.

„Volali mi, že jsem nominovaný, ale že to ještě není úplně jisté,“ vzpomíná na letošní léto David Michajlak. „Měl jsem s tím ale dopředu počítat a udělat si volno, kdybych musel do práce. Dali mi to vědět asi dva měsíce předem,“ popsal.

Z jeho slov plyne, že šéf hradního protokolu se ozval ještě jednou a potvrdil mu, že byl mezi oceněné vybrán a má 28. října přijet na Pražských hrad.

Kdo ho však na toto státní vyznamenání navrhl, není jasné.

„Pán, co mi volal z Hradu, co to měl na starosti, mi říkal, že mě nominoval lid,“ řekl Seznamu David Michajlak. A na dotaz, kdo ho navrhl konkrétně, odpověděl: „Tak to právě nevím.“

Stejnou odpověď dal překvapivě Seznamu také šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš. „Takové informace nemám. Já jen dostávám pokyn od pana prezidenta, kterým lidem mám volat,“ uvedl.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček řekl jen to, že Miloš Zeman ocenil Davida Michajlaka právě na základě návrhu. Od koho návrh přišel, odmítl sdělit. Na otázku, zda může říct, kdo Davida Michajlaka mezi oceněné nominoval, napsal: „V žádném případě.“

V případu rvačky bylo obviněno šest lidí, mezi nimi pět mužů, jejichž přesile David Michajlak čelil. Odnesl si zranění v obličeji a v horní části těla, která znalec ve spisu označil za středně těžká.

Ze znění obžaloby plyne, že na to, jak se do sporu vložil (šlo v první fázi o spor dvou žen – jedna byla Romka a druhá patřila k majoritě), má žalobce od svědků rozporné výpovědi. Rozdílný pohled panuje na to, zda David Michajlak jen někoho bránil, nebo přitom také sám (proti romské ženě) použil násilí.

„Situaci jsem zachránil“

Medaili Za hrdinství jako David Michajlak dostalo v říjnu na Hradě pět hrdinů válek, tři z nich byli veteráni druhé světové války, jeden padlý veterán zahraniční mise a další významná postava odboje. Všichni byli oceněni „za hrdinství v boji“.

David Michajlak byl oceněn „za záchranu života“. Zda v Dubí o život šlo, odmítl žalobce případu komentovat.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček má postoj jasný: „Když někomu pomůžete v okamžiku, kdy je fyzicky napaden, zabráníte mnohem horším následkům. To je fakt, který nikdo nemůže zpochybnit,“ napsal Seznamu.

Podobně mluví i David Michajlak.

„Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby nikdo nezasáhl. Myslím si, že situaci jsem zachránil celkově,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované