Hlavní obsah

Tajemství náměstka Prymuly za miliardu: Zakázky firmám, se kterými měl soukromý byznys?

Kauza náměstka Prymuly.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

1 015 362 222 korun. Tolik zaplatila Fakultní nemocnice v Hradci Králové společnostem, se kterými obchodovala firma, v níž figuroval bývalý ředitel hradecké nemocnice a současný náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Kauza ohledně možného střetu zájmů tehdejšího ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly se rozběhla na jaře 2016. Tehdy vyšlo najevo, že spolu se svou dcerou figuruje ve společnosti Biovomed.

„4. května 2005 vzniklo občanské sdružení Biovomed – sdružení na podporu výzkumu a vývoje, které se zabývalo dominantně výzkumem, vývojem a klinickými studiemi pro zadavatele z celého světa (SmithKline Beecham, Wyeth, GSK Biological Rixensart Belgium, GSK, Pfizer, Sanofi Pasteur Lyon France, Baxter Austria a Novartis),“ uvedl tenkrát Prymula v rámci odpovědi na poslaneckou interpelaci Marka Černocha na jeho nadřízeného, tehdejšího ministra zdravotnictví, Svatopluka Němečka.

Němeček posléze Prymulu na konci června 2016 odvolal. Možný střet zájmů ale Prymula odmítal.

„Společnost Biovomed měla uzavřené smlouvy se třemi farmaceutickými firmami, které zadávají klinický výzkum v oblasti vakcín. Dvě z nich jsou natolik specifické, že s nimi nemocnice ani obchodovat nemůže. Pouze jediná obchodovala i s nemocnicí, ale v naprosto směšném objemu 48 tisíc korun. To je přece věc, která se dá těžko vysvětlit jako konflikt zájmů,“ řekl tehdy na svou obranu portálu iDnes.cz

Jenže interní dokument Fakultní nemocnice v Hradci Králové, který má Televize Seznam k dispozici, ukazuje něco jiného. Místo 48 tisíc redakce Seznamu spočítala mezi lednem 2010 až polovinou roku 2016 zakázky u uvedených farmaceutických gigantů za více než miliardu korun.

Jak částku vysvětluje bývalý ředitel nemocnice a současný náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula? Brání se, že kontroly, které zadal bývalý ministr Němeček, žádný střet zájmů neobjevily. „Prostředky dostává výrobce od distributora. To znamená, že distributor nakupuje od výrobce a nemocnice nakupuje od distributora. To znamená, že tam nebyla přímá vazba,“ řekl Seznamu Prymula.

A jak se k celé záležitosti postavil šéf resortu zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch? Podívejte se na reportáž na začátku článku.

Reklama

Doporučované