Hlavní obsah

Tajemství šťastného dítěte je šťastný rodič. Ale co dál?

Rady psycholožky Anny Lukešové. Tentokrát na téma tajemství šťastného dítěte.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Moje milé dítě, buď šťastné." To sice vašemu dítěti můžete stále dokola opakovat, nicméně cesta ke štěstí je jinde. Najít vám ji pomůže psychložka Anna Lukešová, pravielný host Televize Seznam.

Článek

Psycholožku Annu Lukešovou můžete z Televize Seznam už dobře znát. V pořadu Rodinka měla desetidílný pořad o minidovolené aneb jak docílit šťastného a vyváženého života každý den. Na prosby diváků teď radí, jak docílit toho, aby bylo šťastné i dítě. Na rozdíl od dospělých je totiž cesta ke šťastnému dítěti složitější. „To byl trénink pozitivního myšlení pro dospělé lidi – uvědomte si, zamyslete se a podobně. To ale tříleté, pětileté nebo i patnáctileté úplně nezvládne,” říká Lukešová.

O štěstí dětí se musí v první řadě postarat rodiče. Dobrou pomůckou k cestě za štěstím je pyramida potřeb, které by mělo mít každé nejen každé dítě, ale každý jedinec, splněné. Jejím autorem je americký psycholog Abraham Maslow. Základní potřeby, které stojí na první příčce pyramidy a jsou elementární potřebou každého jedince. Jsou jimi potřeby fyziologické – jako uspokojení hladu, žízně, potřeba dýchat a spát.

„Na dalším řádku je pocit bezpečí. Děti by měly mít pokojíček nebo svůj kout. Cítit se v bezpečí doma, cítit se v bezpečí v tom, že se rodiče nehádají,” pokračuje Lukešová. Na třetí příčce pak následuje láska, dále pocit uznání a respektu. „A úplně nahoře v tom trojúhelníčku je pocit seberealizace,” dokončuje Lukešová s tím, že pokud rodič pyramidu pochopí a přijme, má z velké části vyhráno.

U novorozeněte naplňuje všechny jeho potřeby rodič. Tím, jak dítě roste, si postupně dokáže všechny splnit samo, a k tomu by ho měl právě rodič vést. Čím důsledněji bude na jednotlivé příčky pyramidy dbát u sebe samého, tím rychleji a lépe toho také docílí i u svých potomků.

Více prozrazuje psycholožka Anna Lukešová v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který celoplošná Televize Seznam vysílá každý všední den od 9 hodin.

Jak televizi naladit? Poradí vám praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované