Hlavní obsah

Tajemství vraždy odhaleno po 14 letech. Šéf vytunelované záložny zemřel po těžkém mučení

Kam zmizel zakladatel vytunelované záložny? Zavraždili ho.Video: Radek Nohl

 

Reklama

O vraždě zakladatele První pražské družstevní záložny promluvil jeden z obviněných ve vězeňské cele.

Článek

Po letech pátrání uzavřeli policisté z protimafiánského útvaru jeden z dlouho nevyjasněných případů.

K vyřešení záhady, jak zemřel zakladatel První pražské družstevní záložny Martin Říha, je přivedly výpovědi svědků, které se po 14 letech od Říhova tajemného zmizení podařilo získat.

Detektivové si dlouhá léta mysleli, že Miloš Říha zmizel do zahraničí, kde žije z peněz vyvedených ze záložny. Teď mají novou verzi, která je podle nich podepřena důkazy, že nezvěstného bankéře zavraždili tři muži. Motivem k únosu a posléze k vraždě byla snaha dostat z něj informaci, kde jsou ukryty vytunelované stamiliony.

K rozuzlení letité kauzy přivedlo detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu několik vězňů. Jejich svědectví získali nejen při výslechu, ale také díky odposlechům nasazeným tajně do cel.

Případ začne koncem března řešit liberecký soud.

Foto: Interpol

Interpol stále pátrá po Martinu Říhovi.

Propuštěn z vazby a unesen

Seznam získal dokumenty z vyšetřování a klíčová svědectví, na nichž nyní obžaloba staví. Díky nim se podařilo zrekonstruovat poslední chvíle před vraždou.

Martin Říha byl podle policistů unesen 17. dubna 2003, krátce poté, co ho po třech letech propustili z vazby, kde seděl kvůli vytunelování záložny. Pobýval u rodičů ve Zloníně, obci nedaleko Prahy. Jeho matka policistům řekla, že nebyl v dobrém psychickém rozpoložení, měl prý strach o život. „Bál se přespávat ve svém domě,“ uvedla Marie Říhová.

V den únosu si dal s rodiči oběd a po jedné odpoledne s igelitkou z domu rodičů odešel. Šel pěšky, protože k jeho statku to bylo asi jen pět set metrů. U domu však už na něho čekali únosci a když přijel jejich komplic, naložili ho na dvoře usedlosti do vozu Audi A6. Odjezd černého vozidla s tmavými skly zaznamenala bezpečnostní kamera Říhova souseda.

Video je dnes jedním z důkazů, který policie má.

Z Prahy na sever

Policie zadokumentovala, že ve 13:16 ještě Říha, ač už držený únosci, matce zavolal. Stihl však prý už jen dvě slova - „Mami, prosím“.

„Najednou byl hovor ukončen. Číslo jsem několikrát vytáčela, nikdo ho nezvedal,“ vypověděla Marie Říhová. Když pak došli s manželem k synovu statku, našli tam jen igelitku, kterou si od nich odnášel.

Detektivové pak zrekonstruovali trasu únosců a jejich zajatce. Ze Zlonína jeli do Josefova Dolu, kde předem zarezervovali na celý týden jeden z penzionů. Přijeli tam v půl čtvrté odpoledne a v penzionu pak Říhu mučili. Bili ho opaskem s přezkou, přičemž z policejního popisu vyplývá, že to byla jen slabší část Říhova utrpení.

Mučení zastavila po třech hodinách tehdejší majitelka penzionu. Sousedé penzionu si stěžovali na hluk, a tak únosce vyhodila. Vypověděla pak, že než Říhu naložili do kufru auta, slyšela, jak říká: „Kde jsem? Co děláte? Co chcete? Pusťte mě!“

Smrt u jezera?

Od josefodolského penzionu odjeli únosci podle svědků k Máchovu jezeru. V jedné z rekreačních chatek podle obžaloby brutální výslech pokračoval.

Nakonec byl Martin Říha zavražděn. Kde to přesně bylo, policie neví. Bylo to ale poté, co mu do těla únosci vpíchli neznámou smrtelnou látku.

Kde jsou peníze ze záložny, se však prý nikdy nedozvěděli.

Soud Martina Říhu prohlásil za mrtvého v roce 2010, jeho tělo se nikdy nenašlo a dodnes po něm pátrá česká policie i Interpol.

Obviněná trojice mužů, kteří byli v minulosti několikrát odsouzeni, navzdory policejním zjištěním vinu odmítá.  Policie přesto tvrdí, že po Říhově smrti zničili audi a vloupali se do jeho domu. Mysleli, že tu najdou peníze, ale odnesli jenom televizor, fotoaparát a dokumenty k První pražské družstevní záložně.

Reklama

Doporučované