Hlavní obsah

Tajemství schůzky v Riu. Řešili testování, ale klíčové hráče nepozvali?

Pilotní projekt k plošnému testování obyvatel řeší tři zdravotnické instituce. Pozvání na tajnou schůzku do Prahy dostal jen ředitel jedné z nich. Svým kolegům v projektu o sezení na Vyšehradě neřekl.

Reklama

Pilotní testování na covid, které má stát několik miliard, bylo tématem jednání „vyšehradské skupiny“. Na ni však podle zjištění Seznam Zpráv nebyli pozváni zástupci klíčových zdravotnických institucí podílejících se na projektu.

Článek

Důležitá otázka posledních dnů: Co řešili ministr zdravotnictví Roman Prymula a šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek na tajné schůzce v restauraci na Vyšehradě?

Aktéři schůzky, která stála Prymulu pozici ministra a Faltýnka funkci prvního místopředsedy ANO, vysílají do světa různé interpretace toho, jaké byly okolnosti schůzky a co se na ní řešilo. Během víkendu se vyrojila řada spekulací, o čem vyjednávali a kdo všechno se jednání účastnil.

Každopádně Faltýnek přiznal, že to byl on, kdo Prymulovi navrhl sejít se v Rio's Restaurant. Šéf poslanců vládního hnutí je známý tím, že si nastavuje agendu o vícero tématech. Lze předpokládat, že na Vyšehradě se v průběhu večera probíralo několik záležitostí, nikoliv jedno téma.

Seznam Zprávy se zaměřily na dvě oblasti: plošné testování na koronavirus, které by české zdravotnictví mohlo přijít až na 3,5 miliardy korun, a přerozdělování vlivu v českém zdravotnictví, konkrétně ovládnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Jeden byl, dva ne

Ministr Prymula v uplynulých dnech tvrdil, že jedním z témat vyšehradské akce byla problematika plošného testování na covid-19. Premiér Andrej Babiš (ANO) následně zmínil, že účastníkem schůzky s Faltýnkem a Prymulou byl i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant.

„Ve středu 21. 10. 2020 se ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant zúčastnil jednání, které inicioval předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jednání se týkalo pilotního projektu na plošné testování 3 antigenních systémů v korelaci s PCR testy, kdy FN Ostrava, Nemocnice Karviná-Ráj a Zdravotní ústav Ostrava byly vybrány jako praktický realizátor tohoto projektu,“ potvrdila to pak i mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová.

Na pilotním testovacím projektu se podílejí tři zmíněné nemocniční instituce. Pozvání na schůzku do Prahy s ministrem a šéfem největšího poslaneckého klubu však podle zjištění Seznam Zpráv dostal jen šéf FN Ostrava, která přitom v celé akci hraje menší roli.

Proč nebyli na vyšehradské sezení pozváni i zástupci karvinské nemocnice a ostravského ústavu? „Vůbec netuším, protože hlavním koordinátorem celé akce je Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Ten tam také nebyl… My tam figurujeme jako ti, u kterých se scházejí vzorky, u nás se scházejí výsledky antigenních testů. My budeme provádět vyhodnocení vhodnosti použití. O té schůzce jsem se dozvěděl až později, a nemám z ní žádný výstup,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Eduard Ježo.

Přitom řešitelé projektu se sešli právě minulou středu, aby průběh studie probrali. Ředitel Havrlant však ostatním neřekl, že se po skončení schůzky chystá do Prahy jednat s politickými špičkami. „Ne, vůbec, o tom nepadlo slovo, že by měla probíhat nějaká schůzka. Nebylo ani k čemu, my si všechno vyjasnili, co je potřeba. Nebyl jsem pozván, nevím, o čem jednali,“ dodal Ježo.

Ani jeho kolega z testovacího projektu Miroslav Homza neměl o vyšehradské schůzce ředitele FN Ostrava tušení.

„Co vám k tomu můžu říct? Já pana Faltýnka osobně nikdy neviděl, nemám k tomu co říct. Mě už nepřekvapuje nic, nesnažím se to vůbec hodnotit, proč bych z pozice v karvinské nemocnici hodnotil něco, co se děje o tři levely výš v Praze mezi členy Sněmovny a Ministerstva zdravotnictví?“ řekl Seznam Zprávám náměstek Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Homza.

Podle svých slov nevěděl, že Havrlant jede o studii jednat s politiky. „Nemůžu k tomu říct vůbec nic, co se kde jak řeší, jak se předávají informace. Ty může předat na ministerstvo kdokoliv, já jsem samozřejmě nevěděl, že se ty informace předávají. My jsme garantem odběrové části, Zdravotní ústav Ostrava je garantem té laboratorní části, Fakultní nemocnice v Ostravě se účastní odběrových prací,“ dodal Homza.

Ministr Prymula v pátek po propuknutí aféry na tiskové konferenci uvedl, že do jednání o testování v Moravskoslezském kraji zasáhl i tamní hejtman Ivo Vondrák (ANO). Toho však Prymulovo vyjádření zaskočilo.

„K jednání jsem nebyl přizván vůbec a to tvrzení mě samotného překvapilo, protože my jsme jednali o plošném testování s ředitelem karvinské nemocnice a s jeho náměstkem minulý čtvrtek a od té doby jsem na toto téma s nikým nejednal,“ řekl Vondrák už minulý pátek Seznam Zprávám.

Jaroslav Faltýnek, který setkání „vyšehradské skupiny“ inicioval, se k podrobnostem o průběhu setkání nevyjadřuje.

Kdo ovládne obra

Podle informací Seznam Zpráv se v prostorách vyšehradské restaurace, které se mezi vlivnými neřekne jinak než U Ria, řešilo i obsazení funkce ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP. Tedy významné zdravotnické instituce, která nyní hospodaří zhruba s 230 miliardami korun ročně.

Současnému šéfovi Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňku Kabátkovi končí mandát letos na začátku prosince. Druhým kandidátem na post ředitele by měl být jeho náměstek David Šmehlík. Ten byl dříve poradcem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a má pověst loajálního úředníka.

Zatímco Kabátek má mít podporu z Hradu, Šmehlíka prý prosazuje premiér Andrej Babiš.

Kdo se nakonec stane ředitelem, se rozhodne 9. listopadu, kdy se uskuteční mimořádné zasedání správní rady VZP.

Pro část správní rady je podle informací Seznam Zpráv David Šmehlík nepřijatelný.

Objevilo se tak jméno dalšího kandidáta. A jde právě o ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Jiřího Havrlanta, který na zmíněné schůzce společně s Prymulou a Faltýnkem byl. Havrlant byl dříve řadu let ředitelem pro zdravotnictví v RBP, která se zhruba 420 tisíci klienty patří mezi menší zdravotní pojišťovny v Česku.

Ministr Prymula v České televizi v neděli uvedl, že obsazení ředitele VZP na tomto jednání neřešil. A na dotaz, zda by se mohl stát Havrlant šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny, odpověděl: „Zatím jsem to jméno v této souvislosti neslyšel.“

Zároveň ale Prymula přiznal, že plánoval obměnit správní radu VZP. Odvolat z ní chtěl třeba Filipa Vrubela, který byl náměstkem ministra v éře Adama Vojtěcha. Vrubel přitom zároveň patří mezi ty, kteří podporují do čela VZP Šmehlíka.

O výměnách ve správní radě se mělo jednat minulou středu, ale vláda tento bod jednání nestihla.

Reklama

Doporučované