Hlavní obsah

Tajené potíže prezidenta. Hrad hrozí soudem, který může odhalit, co mu je

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman opouští nemocnici.

Reklama

Psychiatrička a bývala ministryně Džamila Stehlíková má podle nejnovějšího vyjádření Pražského hradu očekávat žalobu. Na svém blogu rozebírala prezidentův zdravotní stav a uvedla, že hlavním problémem je alkohol.

Článek

Spor ohledně zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana se může dostat před soud. Pražský hrad se ostře brání proti informacím, které uvedla psychiatrička a bývalá ministryně pro lidské práva Džamila Stehlíková na svém blogu během úterý.

Mimo jiné popisuje v rozsáhlejším textu, že lze předpokládat, že důvodem poslední hospitalizace prezidenta byl „metabolický rozvrat v rámci alkoholické jaterní cirhózy“.

A přidává i další předpoklady ohledně léčby: „Infuzní léčba ve vojenské nemocnici zažehnala metabolický rozvrat, ale abstinence od alkoholu v průběhu osmidenní hospitalizace vedla k náběhu na delirium tremens. Dobu pobytu prezidenta v nemocnici mohla prodloužit mimo jiné právě léčba počínajícího deliria,“ zmiňuje Stehlíková na svém blogu.

Na tato veřejná sdělení během úterý reagoval Pražský hrad prohlášením, že se bude bránit. „Vystupování paní Stehlíkové je typickou ukázkou zneužívání lékařské autority k politickým cílům. Prezident republiky se proto prostřednictvím svého právního zástupce obrátí nejen s žalobou na příslušný soud, ale formou stížnosti osloví též Českou lékařskou komoru,“ stojí na webových stránkách Hradu.

Džamila Stehlíková pro Seznam Zprávy uvedla, že vítá, že se případ dostane před soud. „Za svými slovy si stojím. Budu požadovat vyhotovení soudních znaleckých posudků z oblasti neurologie a psychiatrie. Je to jediný způsob, jak se dozvědět pravdu o prezidentově zdraví. To, že mi vyhrožují žalobami, považuji za politickou perzekuci, kdy se snaží zastrašit občana a odborníka, který poukázal na skutečný stav,“ řekla exministryně Seznam Zprávám.

Pro Seznam Zprávy se vyjádřila i k důvodům, proč se rozhodla své „předpoklady“ zveřejnit. „Lékařský tým tají informace o duševním a fyzickém stavu prezidenta Zemana. To, jakým způsobem ale prezident vystupuje na veřejnosti, ukazuje na to, že došlo k dalšímu masivnímu poškození nervové soustavy,“ uvedla Džamila Stehlíková s tím, že vychází z mimiky prezidenta a způsobu chování v přítomností dalších osob a orientace v prostoru.

O tom, že má hlava státu problémy s játry informuje i iRozhlas, podle kterého prezident měl problémy s tekutinou v dutině břišní. „Takzvaný ascites mu zřejmě způsobilo onemocnění jater, kterým prezident podle provedených vyšetření trpí,“ píše server s tím, že prezidentovo okolí zamlčuje, v jak vážném stavu Miloš Zeman je. Právě problémy s játry zmiňoval v souvislosti s prezidentem Milošem Zemanem v dnešním rozhovoru pro Impuls i jeho předchůdce Václav Klaus.

Reklama

Doporučované