Hlavní obsah

Tajení platu jako trestný čin? Úředníci placení z veřejných peněz budou pod větším tlakem

Studio: Reportér Seznamu Vojtěch Blažek a expert Otevřené společnosti Oldřich Kužílek o tom, na jaké informace má veřejnost nárok.

 

Reklama

Speciální studio Seznam Zprávy: Měly by úřady prozradit platy svých zaměstnanců, protože jsou placeni z našich daní?

Článek

Prezidentská kancelář po dvou letech urgencí a těsně před tím, než by soud rozhodl, že musí zveřejnit platy vrcholných úředníků Hradu, prozradila, kolik berou za svou práci Jiří Ovčáček, Vratislav Mynář, Hynek Kmoníček a další ředitelé odborů.

Většina institucí - mnohdy s obstrukcemi a se skřípěním zubů - už respektuje dva precedenční rozsudky Nejvyššího správního soudu, který dříve rozhodl, že mzdy a odměny lidí placených z veřejných peněz úřady nesmějí tajit. Týká se to úředníků, ale třeba i učitelů nebo policistů.

Prezidentská kancelář až do tohoto týdne patřila ke zhruba pětině úřadů, které rozsudek dosud ignorovaly. Zbývá tedy ještě přibližně 20 procent institucí, kde se - ačkoliv byste měli - platové poměry nedozvíte.

Kolik berou nejvyšší úředníci na Hradě:

Seznam zjistil platy hlavních úředníků na Hradě.Video: Vojtěch Blažek

Ale i zbývající úřady, které vytrvale tají platy a odměny svých zaměstnanců, se dostávají pod větší tlak. Podle některých právníků by totiž postoj instituce, která by bez dalších argumentů opakovaně odmítla prozradit požadované údaje, mohl být kvalifikovaný jako trestný čin. Šéf úřadu, nebo člověk, který by zodpovídal za zmíněné informace, by se dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele.

Sledujte speciální studio Seznam Zprávy (ve videu v tomto článku úplně nahoře), v němž jsme přinesli nové informace o platech lidí placených z veřejných peněz.

Hosty studia byli reportér Seznamu Vojtěch Blažek a bývalý poslanec Oldřich Kužílek, spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím, který nyní působí jako expert Otevřené společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované