Hlavní obsah

Tajfun Cimaron míří k Japonsku. Pravděpodobně zasáhne oblast zdevastovanou červencovými záplavami

Tajfun doprovází vichr dosahující v nárazech 216 kilometrů za hodinu.Video: Reuters

 

Reklama

Japonské úřady vyzvaly k preventivní evakuaci více než 60 000 lidí na západě země, kam se blíží silný tajfun Cimaron. Meteorologové předpokládají, že živel udeří na japonský ostrov Šikoku ještě dnes.

Článek

Na západě Japonska se na výzvu úřadů evakuovalo přes 60 tisíc lidí. Do oblasti se blíží silný tajfun Cimaron, který pravděpodobně udeří ještě dnes. Úřady se obávají, že lijáky doprovázející tajfun by mohly vyvolat povodně a sesuvy půdy v oblasti, která se stále vzpamatovává z červencových ničivých záplav, napsala agentura Reuters.

Ve 14:00 místního času (7:00 SELČ) se oko tajfunu nacházelo asi 200 kilometrů jižně od ostrova Šikoku a směřovalo na severo-severozápad. V regionu již byla zrušena zhruba stovka převážně vnitrostátních letů a omezena je také železniční doprava.

„V oblastech, které se ještě nestačily plně vzpamatovat z předchozí přírodní katastrofy, se očekávají husté deště,” prohlásil japonský premiér Šinzó Abe. „Abychom předešli dalšímu neštěstí, včas se evakuujte,” upozornil.

Meteorologové uvedli, že na ostrově Šikoku je během 24hodinového období do pátečního poledne očekáváno až 800 milimetrů srážek. Tajfun navíc doprovází vichr dosahující v nárazech 216 kilometrů za hodinu.

Záplavy a sesuvy půdy si v červenci na západě Japonska vyžádaly přes 200 obětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované