Hlavní obsah
Online

Záběry zkázy. Japonskem se přehnal ničivý tajfun. Počet mrtvých roste

Silný tajfun v kombinaci se zemětřesením napáchal rozsáhlé škody.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Úřady hlásí nejméně 36 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných. O aktualizované bilanci v pondělí informovala agentura Kjódó.

Článek

Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Ničivý tajfun Hagibis se přehnal přes největší ostrov Honšú a japonské ostrovy opustil. Živel se v sobotu odpoledne zasáhl Tokio, přesunul se na severovýchod a podle meteorologů se vzdálil od japonských břehů.

Jedním z nejpostiženějších míst je město Nagano, kde se vylila z břehů řekla Čikuma a na některých místech výška vody přesahovala pět metrů, napsala agentura Kjódó. Záchranáři evidují téměř padesát velkých sesuvů půdy. Úřady už nicméně zrušily výzvy k evakuaci, tokijské mezinárodní letiště Haneda obnovilo provoz a mezi městy Tokio, Ósaka a Nagoja už jezdí vlaky včetně vysokorychlostních. V Tokiu obnovilo provoz metro.

V prefektuře Gunma zahynuli čtyři lidé v troskách domu, který smetla záplavová vlna. Ve městě Kawasaki jihozápadně od Tokia se šedesátiletý muž utopil ve vlastním bytě zaplaveném vodou. Bez proudu je stále ještě asi 90.000 domácností. V nejvíce postižených oblastech pomáhá záchranářům armáda.

Síla tajfunu se podle meteorologů snížila a Hagibis teď odpovídá kategorii takzvaných post tropických cyklónů. Jeho střed se přesunul do oceánu severovýchodně od japonského pobřeží. Podle ruské agentury TASS Hagibis dnes ráno zasáhl jižní Kurily, kde silně prší a nárazy větru dosahují rychlosti 120 kilometrů v hodině.

  • Hrozí další sesuvy půdy

    Předpověď počasí na pondělí byla pro zasažené oblasti opět deštivá a úřady proto varovaly, že hrozí další sesuvy bahna. Bez dodávek elektřiny zůstávaly desetitisíce domácností, napsala agentura AP. „Někde bahnitá voda v ulicích, polích a obytných zónách opadla. Mnohá místa ale zůstávala zaplavená, domy a okolní cesty zakryté bahnem a poseté dřevěnými úlomky a dalšími troskami. Některá běžně suchá místa stále vypadala jako obří řeky,“ popisuje situaci agentura.

  • Živel už opustil japonské ostrovy

    Zanechal za sebou nejméně 35 mrtvých, kolem stovky zraněných a 17 pohřešovaných. O aktualizované bilanci v pondělí informovala agentura Kjódó. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.

  • Tajfun Hagibis zeslábl

    Síla tajfunu se podle meteorologů snížila a Hagibis teď odpovídá kategorii takzvaných posttropických cyklonů. Jeho střed se přesunul do oceánu severovýchodně od japonského pobřeží. Podle ruské agentury TASS Hagibis dnes ráno zasáhl jižní Kurily, kde silně prší a nárazy větru dosahují rychlosti 120 kilometrů v hodině.

  • Na pomoc přicházejí desítky tisíc vojáků a záchranářů

    Japonsko posílá desítky tisíc vojáků a záchranářů na pomoc těm, kteří zůstali kvůli záplavám odříznutí od světa.

  • Hladiny řek stoupnou, očekávají se další škody

    Japonská média píší nejméně o 35 mrtvých, 21 pohřešovaných a 166 zraněných. Vzhledem k pravděpodobnému zvýšení hladin řek se v následujících dnech očekává další nárůst škod a obětí.

  • Z vrtulníku při evakuaci spadla žena

    Podle japonských médií během evakuace z jednoho z vrtulníků spadla starší žena, kterou záchranáři v těžkém stavu dopravili do nemocnice.

  • Premiér Abe: Vyvarujte se oblastí se sesuvy půdy

    Premiér Šinzó Abe dnes svolal mimořádné zasedání vlády a do postižených míst poslal ministry odpovědné za organizování pomoci. „Nasadíme všechny síly, abychom co nejdřív obnovili dodávku proudu a vody a zajistili veřejnou dopravu. Žádáme obyvatelstvo, aby se vyvarovalo oblastí se sesuvy půdy,” citovala Abeho prohlášení televize NHK. Způsobené škody podle vládních zdrojů zatím nelze odhadnout.

  • Obavy vyvolává Fukušima

    Obavy japonských úřadů vyvolává stav jaderné elektrárny ve Fukušimě, kterou před osmi lety těžce poškodilo zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami. Bezpečnostní systémy elektrárny podle NHK vydaly během řádění tajfunu Hagibis jedenáct signálů o úniku radioaktivní vody. Zatím nebylo zjištěno, zda unikla do oceánu.

  • Počet obětí se vyšplhal již na 25

    Podle posledních údajů japonských úřadů si ničivý tajfun vyžádal celkem 25 lidských životů.

    Premiér Šinzó Abe dnes svolal mimořádné zasedání vlády a do postižených míst poslal ministry odpovědné za organizování pomoci. „Nasadíme všechny síly, abychom co nejdřív obnovili dodávku proudu a vody a zajistili veřejnou dopravu. Žádáme obyvatelstvo, aby se vyvarovalo oblastí se sesuvy půdy,“ citovala Abeho prohlášení televize NHK. Způsobené škody podle vládních zdrojů zatím nelze odhadnout.

  • Po tajfunu je 35 lidí mrtvých nebo nezvěstných

    Nejméně devatenáct mrtvých, kolem stovky zraněných a šestnáct pohřešovaných za sebou zanechal ničivý tajfun Hagibis, který se přehnal přes největší japonský ostrov Honšú. Desetitisíce lidí jsou stále bez elektřiny a na šest milionů obyvatel v minulých dnech obdrželo evakuační výzvu. Živel už nicméně opustil japonské ostrovy.

    Tajfun doprovázel vítr o rychlosti 180 kilometrů v hodině, postiženou oblast zároveň zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně a silné deště, které rozvodnily řeky. Lidi z jejich zaplavených příbytků zachraňovaly helikoptéry.

  • Statisíce lidí jsou bez proudu

    Hlášeno je zatím zhruba sto zraněných, bez připojení na energie je více než 270 000 domácností.

  • Tři mrtví a nejméně 15 pohřešovaných

    Tajfun Hagibis, označovaný za nejsilnější v regionu za posledních 60 let, a následné silné deště si v Japonsku vyžádaly životy sedmi lidí, k nedělnímu ránu se 15 dalších pohřešuje.

  • Japonsko hlásí třetí oběť, téměř půl milionu domácností je bez proudu

    Tajfun Hagibis už má na svědomí tři životy. Dalších sedmnáct osob se stále hledá, devadesát lidí je pak zraněno, z toho čtyři vážně. Přes 430 tisíc japonských domácností je bez elektřiny. Úřady navíc varují před dalšími povodněmi, aktuálně je toto varování uvedeno u dvaceti řek v oblastech Kanto-Koshin, Hokuriku a Tohoku.

  • Letiště v Japonsku ruší více než tisíc letů

    Už během soboty byla přibližně tisícovka letů zrušena nebo odložena minimálně do nedělního rána. Z nedělních letů bylo zatím zrušeno okolo 800, u dalších bude záležet na aktuální situaci. V japonském hlavním městě v současnosti nejezdí metro ani většina vlaků.

  • Japonské přehrady preventivně vypouštějí vodu

    Několik přehrad v oblasti Kanto preventivně vypouští vodu, chtějí tak zabránít přetékání. Místní vlády v Tokiu, Naganu a Ibaraki požádali o pomoc ministerstvo obrany, které jim pošle pomocné oddíly. Očekává se pokračovaní přívalových dešťů s nadále trvajícím rizikem sesuvů půdy a povodní.

  • Varování před silnými dešti je na nejvyšším stupni

    Japonská meteorologická agentura zvýšila varování před silnými srážkami ze čtvrtého na pátý stupeň pro většinu středního a východního Japonska. Dále varuje před dalšími povodněmi a sesuvy půdy. Meteorologové také vyzývají obyvatele, aby neprodleně přijali bezpečnostní opatření.

  • Vítr převrací i nákladní auta

    Sílu tajfunu pocítili obyvatelé jedné ze čtvrtí Tokia, doprava je ochromena v téměř celém Japonsku.

Reklama

Hlavní zprávy