Hlavní obsah

Tajfun Mangkhut má v Číně už dvě oběti, více než dva miliony lidí byly evakuovány

Tajfun Mangkhut se přehnal přes Filipíny a míří na sever do Hongkongu a jižní Číny.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Úřady v jihočínské provincii Kuang-Tung, v Hongkongu a Macau vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí.

Článek

Nejméně 30 lidí zabil na Filipínách mohutný tajfun Mangkhut, který se v sobotu přehnal přes sever souostroví. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na novou bilanci vládních úřadů.  V neděli odpoledne dorazil tajfun i do jižních oblastí Číny, kde místní úřady hlásí dvě oběti.

Tajfun na čínskou pevninu udeřil odpoledne místního času (odpoledne středoevropského času) v oblasti města Tchaj-šan, provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině.

Téměř dva a půl milionu lidí ze sedmi měst v provincii Kuang-Tung bylo evakuováno, tisíce lodí se musely vrátit do přístavů, kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, vůbec poprvé zůstala zavřená a život v Hongkongu se podle agentur prakticky zastavil. Úřady vyzvaly lidi, aby nechodili do oblasti hongkongského přístavu Victoria Harbour. Vichřice v tomto městě strhla stavební jeřáb a voda tu, stejně jako v Macau, zaplavila celé ulice.

V Hongkongu při bouři utrpělo zranění přes 110 lidí. Vlny dosahovaly výšky 3,5 metru a na pevninu vyplavovaly z moře ryby. V náporech větru se kývaly mrakodrapy a okenní tabulky se třásly. "Trvalo to dost dlouho, nejméně dvě hodiny, dělalo se mi špatně," řekla jedna z obyvatelek výškové budovy.

Na hongkongském mezinárodním letišti bylo zrušeno přes 800 letů. Toto opatření se dotklo více než 100 tisíc cestujících.

Na Filipínách se počet obětí může vyšplhat až ke stovce

Filipínské úřady se podle agentury DPA obávají, že počet obětí by se mohl vyšplhat až ke stovce, protože na severu země sesuv půdy zavalil dům obývaný důlními dělníky. Nacházelo se v něm nejméně 40 lidí, uvedl starosta města Itogon.

Tajfun v neděli zamířil k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. V hongkongském přístavu Victoria Harbour jsou očekávány vlny o výšce asi 3,5 metru. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby nechodili na pobřeží. Letecká společnost Cathay Pacific zrušila všechny dnešní lety, spoje ruší i další aerolinie. Na hongkongském mezinárodním letišti proto uvázly desetitisíce lidí.

Na Filipínách kvůli tajfunu vyhledalo více než 100 tisíc osob útočiště v evakuačních centrech, napsal zpravodajský server BBC News. Vzhledem k tomu, že řada silnic je neprůjezdná a na mnoha místech nefunguje telefonické spojení, nejsou veškeré dopady živlu ještě známy.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice.

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času, tedy zhruba okolo osmé hodiny večer našeho času, a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Od té doby zeslábl na 155 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 190 kilometrů za hodinu. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a v důsledku lijáků hrozí záplavy a sesuvy půdy. Právě pod sesuvy bahna a pod zřícenými domy našla smrt většina obětí. Mezi oběťmi jsou i rodiče, jejich nemluvně a dvouleté dítě. Podle úřadů se rodina odmítla evakuovat ze silně ohroženého horského městečka v provincii Nueva Vizcaya.V horském městě Baguio, s oblibou navštěvovaném turisty, silný vítr a déšť zničil několik domů a způsobil sesuvy půdy, které zablokovaly silnice. Šest lidí tam zahynulo a další tři se pohřešují.

V jihočínské provincii Fu-ťien bylo z rybářských člunů preventivně evakuováno 51 tisíc lidí a zhruba 11 tisíc plavidel bylo povoláno v sobotu ráno do přístavů.

Reklama

Související témata:

Doporučované