Hlavní obsah

Tajfun Maysak zásahl Korejský poloostrov. Japonci pátraji po ztracené lodi

Bez komentáře: Na Korejský poloostrov udeřil tajfun Maysak. Silný vítr a déšť už zasáhl velkou část jižního a východního pobřeží Koreje, kde rozvodnil řeky, způsobil výpadky elektřiny, vyvrátil stromy a ničil obydlí.Video: AP

 

Reklama

Na Korejský poloostrov a japonský ostrov Kjúšú udeřil tajfun Maysak. Silný vítr a déšť už zasáhl velkou část jižního a východního pobřeží Koreje, kde rozvodnil řeky, způsobil výpadky elektřiny a ničil obydlí.

Článek

Bez elektřiny je už více než 270 tisíc domácností. Úřady evidují také první oběť tajfunu, napsala agentura AP. Japonský ostrov Kjúšú vydal varování před prudkými dešti, silným větrem a možnými sesuvy půdy.

Jihokorejské úřady už den předtím přerušily nejméně 950 domácích letů. Uzavřeny byly národní parky a do bezpečných přístavů se přesunulo přes 36 tisíc rybářských lodí a dalších plavidel.

Japonští záchranáři mezitím pátrají po ztracené lodi Gulf Livestock 1, která se ve středu ztratila v Jihočínském moři. Plavidlo mělo namířeno z Nového Zélandu do Číny a převáželo šest tisíc kusů dobytka.

Ve středu poblíž ostrova Amami Óšima vyslala posádka nouzový signál. Japonská pobřežní stráž okamžitě vyrazila plavidlu na pomoc. Prozatím se podařilo zachránit jedinou osobu. Celkem bylo na palubě lodi 43 členů posádky. Pátrání po nezvěstných pokračuje, komplikuje ho však rozbouřené moře. Zachráněný muž podle AP vypověděl, že lodi selhal motor a plavidlo následně převrhly vysoké vlny.

Japonská pobřežní stráž zachraňuje člena posádky ztracené lodi.Video: AP

Tajfun mezitím zasáhl jihokorejské přístavní město Pusan, evakuovat se muselo 2400 lidí. Jaderná elektrárna, která se nachází nedaleko Pusanu, byla z bezpečnostních důvodů odstavena. Jihokorejské ministerstvo vnitra a bezpečnosti uvedlo, že nebyl zjištěn žádný únik radioaktivních látek.

Bouře také zasáhla sousední KLDR. Severokorejská státní televize ukázala záběry záplav podél východního pobřeží, oběti zatím hlášeny nejsou.

Nad Tichým oceánem se mezitím utvořila další tropická bouře Haishen, která východoasijské země zasáhne zhruba o víkendu, píše agentura AP.

Reklama

Doporučované