Hlavní obsah

Tajfun Tembin zpustošil Filipíny a míří do Vietnamu

Tajfun Tembin míří k břehům VietnamuVideo: AP

 

Reklama

Vietnamské úřady už evakuovaly přes 70 000 lidí kvůli blížící se bouři Tembin. Jižního pobřeží by měl tajfun dosáhnout pozdě večer místního času.

Článek

Tajfun Tembin na Filipínách usmrtil nejméně 240 lidí, nyní míří do Vietnamu. Vietnamské úřady zahájily rozsáhlou evakuaci obyvatel nízko položených oblastí podél jižního pobřeží země.

Evakuováno bylo přes 70 tisíc lidí a úřady jsou připraveny přesunout další více než milion osob. Vietnamská vláda rovněž vyzvala k zabezpečení ropných plošin. „Pokud to bude nutné, ropné plošiny budou uzavřeny a dělníci odvoláni,“ uvedl podle webových stránek vietnamské vlády premiér Nguyen Xuan Phuc. Posádky asi 62 000 rybářských člunů vláda varovala, aby nevyplouvaly na moře. Ve vietnamské obchodní metropoli Ho Či Minově Městě byly preventivně uzavřeny školy.

Tajfun by měl Vietnam zasáhnout v pozdních večerních hodinách místního času.

V neděli tajfun Tembin udeřil na Spratlyho ostrovy, které leží v Jihočínském moři ve sporné oblasti, na niž si dělá nároky několik zemí, včetně Vietnamu a Číny. Žádné oběti ani zranění nebyly hlášeny.

Tembin bude 16. velkou bouří, která letos Vietnam postihne. Bouře a další přírodní katastrofy si letos podle oficiálních údajů citovaných agenturou Reuters vyžádaly ve Vietnamu téměř 400 mrtvých či pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované