Hlavní obsah

Tajná data záchrany sezony: ligy v červenci, předkola pohárů v srpnu

Foto: Profimedia.cz

Rozdají si to ještě Viktoria Plzeň se Slavií ve zbytku sezony o ligový titul? Koronavirová epidemie je zatím proti, ale existují „noty“, jak ještě národní soutěže zachránit.

Reklama

UEFA už má časový plán, jak vyřešit sezonu přerušenou karanténními opatřeními kolem koronaviru. Pokud to bude možné, měly by se ligové soutěže dohrát v červenci. Na srpen jsou naplánována předkola evropských pohárů.

Článek

Redakci Seznam Zpráv se podařilo seznámit se s obsahem dopisu, kterým Tomáš Bárta, výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace, obeslal v pátek české ligové kluby. Informuje v něm o výsledcích čtvrteční videokonference se zástupci UEFA, Evropské klubové asociace (ECA) a organizace evropských lig EL. V dopise zdůrazňuje, že jde o pracovní teze, žádná finální řešení. Nicméně mnohem konkrétněji než dosud v něm nastiňuje další možnosti postupu.

Zmiňuje se tu varianta, že by UEFA mohla rozhodnout o zrušení nebo nedokončení ročníku všech ligových soutěží. Anebo o jejich prodloužení. To souvisí s tím, že datum 30. června, které je v soutěžních řádech jednotlivých asociací zmíněno jako nejzazší datum sezony 2019/20, může být prolomeno.

Termín, kdy se po uvolnění karanténních opatření mohou národní soutěže znovu rozeběhnout, by UEFA nechala na každé národní lize podle místních podmínek.

Existuje pracovní návrh, že by se ligové soutěže v Evropě mohly nyní hrát až do konce července. Nejpozději do začátku srpna.

Letní dohrání soutěží by umožnilo odsunutí turnaje Euro 2020 o rok, tedy na léto 2021.

Kromě národních lig stále ještě nejsou dohrány Liga mistrů a Evropská liga. Za normálních okolností platí, že v den a čas, kdy se hrají evropské poháry, neměla by se hrát národní soutěž. Toto pravidlo by padlo. V případě, že by se nestíhalo dohrát paralelně ligové i evropské soutěže, měly by národní ligy přednost.

Tohle všechno by se mělo zvládnout tak, aby mohla prakticky volně navázat i sezona 2020/21. Za normálních okolností startují předkola evropských pohárů už v červenci. Jednání, o němž referuje Bárta, přišlo s pracovní variantou zachovat předkola co do soutěžního reglementu tak, jak byla předepsána, ale hrát je v nepřerušeném kulometném rytmu neděle-středa-neděle celý srpen. Přičemž by se paralelně nehrály ligové soutěže.

Z toho plyne, že země, jejichž týmy startují v prvních předkolech pohárů, by musely své ligové soutěže bezpodmínečně skončit už v červenci. Pro země fotbalově nejsilnější by začátek srpna byl možná ještě akceptovatelný, protože do předkol naskakují později.

Následovala by reprezentační přestávka 31. srpna - 8. září. A všechny národní fotbalové ligy v Evropě by pak podle tohoto návrhu startovaly v sobotu 12. září 2020.

Prodloužení sezony s sebou přináší problém, že řada hráčských smluv je datována k 30. červnu 2020. Podle probíhajících jednání je UEFA připravena souhlasit s tím, že by tito fotbalisté dohráli aktuální sezonu ve svých současných klubech bez omezení. Nejasný je stav věcí kolem hráčů, kteří již mají od 1. 7. 2020 podepsanou smlouvu někde jinde.

Řešit se má i nový model a hlavně nové termíny licenčního řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované