Hlavní obsah

Tajná schůze o Hamáčkovi bez verdiktu. Zpravodajci ani nedostali slovo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Na jednání přijeli také šéfové tajných služeb. Nakonec se ale vůbec nedostali ke slovu. Během schůze za zavřenými dveřmi mluvil pouze vicepremiér Jan Hamáček.

Článek

Poslanci přerušili uzavřené jednání, které se týkalo cesty vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Ruska. Během ní mluvil Hamáček. Na vyjádření šéfů tajných služeb, kteří se schůze také zúčastnili, vůbec nedošlo.

Jednání se konalo za přísných bezpečnostních podmínek. Nikdo si z něho nemohl pořídit jakýkoliv záznam, nebylo možné si vzít do sálu mobil, tablet nebo třeba i chytré hodinky.

„Šéfové tajných služeb neřekli ani slovo, nedostali šanci. Vystoupil pouze pan ministr Hamáček,“ uvedl poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO). Poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání uvedl, že si neodnesl žádné nové informace, které by celou kauzu osvětlily.

Toto uzavřené jednání se uskutečnilo poté, co Seznam Zprávy v úterý přinesly zjištění, že Hamáček chtěl při plánovaní cesty do Moskvy zahladit některé informace o výbuchu skladu ve Vrběticích.

Jak je známo, právě Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO) před více než dvěma týdny oznámili, že za odpálením skladu plného munice stojí podle vyšetřovatelů s největší pravděpodobností příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

Nejnovější informace, které v této souvislosti v úterý publikovaly Seznam Zprávy, popisují, že podle řady svědků měl Hamáček, který byl v inkriminované době pověřen řízením Ministerstva zahraničí, ve skutečnosti plánovat do Moskvy odjezd s cílem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V.

A dále také za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

Zmíněné informace sdělil Hamáček účastníkům schůzky, která se uskutečnila 15. dubna v jeho ministerské kanceláři. Zdroje z řad účastníků schůzky mluví o tom, že když vicepremiér svůj moskevský plán přednesl, přítomní se zděsili. Naléhavě se snažili Hamáčka přesvědčit, ať připravovanou cestu odvolá.

„Poté, co jsme zvládli kauzu Vrbětice, měl jsem pocit, že je čas chválit. Je to věc, která se dotýká mě osobně, mých blízkých. Po celou dobu, co jsem ministrem vnitra, jsem měl zájem o Českou republiku,“ řekl dnes Hamáček s tím, že v článku byly uvedeny spekulace.

Reklama

Doporučované