Hlavní obsah

Tajná služba popírá, že jim Trumpová zakázala používání toalet

Foto: Profimedia.cz

Ivanka Trumpová, dcera dosluhujícího amerického prezidenta, se svým manželem Jaredem Kushnerem.

Reklama

K nezvyklému kroku přistoupila americká tajná služba. Veřejně popřela, že si musela pronajímat suterénní byt s koupelnou poblíž domu Jareda Kushnera a Ivanky Trumpové kvůli tomu, že je ve své rezidenci nenechali použít toaletu.

Článek

Server amerického deníku The Washington Post v pátek informoval o nečekaných potížích agentů americké tajné služby. Při zajišťování bezpečnosti Ivanky Trumpové, dcery dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, a jejího chotě Jareda Kushnera, jim měl pár zakázat využívání toalet ve svém domě.

Agenti údajně zkoušeli vyřešit neobvyklý požadavek využíváním mobilního WC a návštěvou toalet v nedalekém domě bývalého prezidenta Baracka Obamy či v trochu vzdálenější rezidenci viceprezidenta Mikea Pence. Nakonec si ve washingtonské nóbl čtvrti Kalorama pronajali suterénní byt s toaletou, který měl sloužit také jako odpočinková místnost.

Americká administrativa utratila podle informací WP za pronájem bytu více než 100 000 dolarů (2 150 000 Kč) během tří let. Odhalení vyvolalo značnou nevoli u amerických daňových poplatníků. Server amerického týdeníku People ovšem v sobotu informoval, že tajná služba popřela, že by jim Kushnerovi zakázali využívat alespoň jednu ze sedmi koupelen, kterými disponují. Byt nicméně skutečně pronajatý měli.

Neobvyklá reakce tajné služby přišla jen několik hodin poté, co se informace provalila. „Tajná služba vynakládá veškeré úsilí, aby zejména v soukromé rezidenci vykonávala zabezpečovací operace s minimálním dopadem na domácnost,“ sdělila její mluvčí týdeníku People poté, co nejprve odmítla celou aféru okomentovat pro deník The Washington Post.

„V souladu s touto praxí nepožadují zaměstnanci tajné služby přístup k toaletám v soukromých rezidencích,“ uvedla mluvčí. „Ivanka Trumpová a Jared Kushner neodepřeli zaměstnancům tajné služby přístup do jejich domu, který zahrnuje i použití toalet.“

Obvinění proti Kushnerovým popřela i mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová.

Podle zdroje WP obeznámeného se situací se ale agenti neměli pohybovat v domě o rozloze 460 metrů čtverečních specificky na žádost rodiny. Pronájem suterénního bytu potvrdila pro deník jeho majitelka Kay Kendallová. „Myslím, že bylo celkem zřejmé, že prostě potřebovali místo, kde se mohou osprchovat, dát si pauzu, použít toaletu a dát si oběd. Jsem ráda, že jsem jim mohla pomoci,“ uvedla pro WP.

Využívání sklepních prostorů potvrdil i bývalý kongresman Anthony Moffet Jr., který žije v domě nad suterénní jednotkou. Překvapilo ho ovšem, že by se prostor používal především jako toaleta. „Tohle je poprvé, co slyším o tom, že by účelem pronájmu bylo získání dostupné toalety,“ okomentoval zjištění pro deník People. Agenti tajných služeb podle něj místnost využívali především ke sledování televize, k práci na počítačích či ke sprchování. „Jde o mnohem víc než jen o koupelnu. S agenty jsem často v kontaktu, jsou skvělí,“ dodal Moffet.

Reklama

Doporučované