Hlavní obsah

Tajné depeše přes Švýcarsko. Takto se usmiřuje Trump a Írán

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americká vláda měla přesvědčovat Írán, aby na likvidaci klíčového generála Solejmáního nereagoval příliš tvrdě.

Článek

Od smrti íránského generála Kásima Solejmáního uplynulo devět dní a situace mezi Spojenými státy a Íránem je stále napjatá. Americká vláda se ale snažila situaci ihned po likvidaci klíčového generála uklidnit. Jak upozornil server Business Insider, Spojené státy skrze švýcarské prostředníky měly přesvědčovat íránskou vládu, aby na situaci nereagovala příliš tvrdě a neprovokovala tak amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Trumpova administrativa měla do Íránu poslat i zašifrovaný fax jen několik hodin poté, co byl generál Solejmání zlikvidován. Komunikace měla probíhat i přes švýcarské velvyslanectví v Teheránu, které americká vláda intenzivně využívá ke komunikaci s Íránem už od roku 1979, kdy v zemi proběhla revoluce.

„S íránskou vládou sice nekomunikujeme moc často, ale mohu potvrdit, že jsme hráli roli v předávání zpráv od americké vlády skrze švýcarské velvyslanectví,“ řekl důvěryhodný zdroj ze švýcarské ambasády. Server také popisuje, jak americké zprávy naléhaly na íránskou vládu, aby nepodnikala příliš tvrdou odvetu, jinak Trump zaútočí ještě tvrdším způsobem.

Jak se ale ukazuje, tak tajné zprávy íránskou vládu nepřesvědčily, protože několik dní poté Írán vypálil rakety na americké základny v Iráku. A podle The New York Times tak íránská vláda chtěla ukázat, že se Ameriky nebojí a odveta za likvidaci klíčového íránského generále ještě přijde.

V reakci na to pak šéf Bílého domu ohlásil nové sankce proti Íránu. Sankce míří na osm íránských politiků a několik firem a sektorů íránské ekonomiky.

Situaci uvnitř Íránu vyhrotilo přiznání tamní vlády, že armáda omylem sestřelila ukrajinské letadlo se 176 lidmi na palubě. Mnoho cestujících byli Íránci, případně lidé s dvojím občanstvím. Velká část jich byla z Kanady.

V reakci na to vypukly po sobotním přiznání Íránských revolučních gard protesty. Demonstrantům vadí hlavně to, že íránská vláda několik dní popírala, že by letadlo sestřelila. Íránský prezident to označil za katastrofální chybu a omluvil se.

Íránská vláda se nyní snaží vykreslovat katastrofu s letadlem jako další ránu zasazenou národu, který truchlí po zabití generála Solejmáního.

Reklama

Doporučované