Hlavní obsah

Tajné dokumenty ke spojenecké invazi se našly v domě „hromadiče“

Foto: wikipedia.org/Robert F. Sargent

Snímek nazvaný „Do spárů smrti“, pořízený fotografem Robertem F. Sargentem 6. června na Omaha Beach.

Reklama

Důvěrné dokumenty z druhé světové války se našly v hromadě nepořádku vášnivého sběratele. Prošly rukama amerického generála a pozdějšího prezidenta Dwighta Eisenhowera a popisují mimo jiné i operaci Neptun, tedy spojenecké vylodění v Normandii.

Článek

Asi 200 stránek dokumentů psaných na psacím stroji a ilustrovaných barevnými mapami připravil štáb na Vrchním velitelství spojeneckých expedičních sil. Jejich cestu do domu muže, který sám sebe popsal jako „hromadiče“, popsal britský deník The Times.

Dokumenty byly příslušníky britských ozbrojených sil svěřeny sekretářce jménem Ella. Její osud je neznámý, nicméně právě přes ni se k nim dostal jejich konečný majitel, 73letý veterán Královského letectva (RAF) Mike Firth.

„Jsem hromadič,“ přiznal se podle The Times Firth. „Mám rád vojenskou historii a před mnoha lety mi jedna žena ukázala ty dokumenty. Nemohl jsem odolat, získal jsem je od ní. Potom se mi povalovaly po celém domě.“

Firth si prý neuvědomoval hodnotu dokumentů do té doby, než je ukázal místnímu starožitníkovi Marku Hebblewhitovi. „Jakmile mi Mike ukázal sbírku, bylo mi jasné, že v rukou držím kus historie,“ řekl starožitník. „Vidět původní dokumenty, které se vážou k operaci Neptun a dalším zásadním momentům druhé světové války, bylo neskutečné. Klidně mohly být navždy ztraceny.“

Živá připomínka válečné rutiny

Dokumenty obsahují například zprávu velitele letectva expedičních sil, sira Trafforda Leigha-Malloryho, nejvyššímu spojeneckému veliteli Dwightu Eisenhowerovi popisující operace od listopadu 1943 do září 1944. Mallory ve zprávách například varuje, že německé letectvo uvolnilo ze svých výcvikových základen zkušenější piloty přímo do bojů a odpor Němců ve vzduchu tak zesílil.

Další kdysi utajované zprávy popisují spojenecké letecké operace od října 1944 do 7. května 1945, včetně detailů o německých cílech.

Na zprávách rovněž bylo nalezeno ručně psané věnování od jistého Douglase Paula z dubna roku 1945. „Pro Ellu, jako vděčné ohodnocení za její tvrdou práci a s díkem za její věrné služby.“

Podle experta Matthewa Heleyho jsou dokumenty „živou připomínkou“ drsné války. Ukazují konkrétní mosty, které se měly odpálit, kde byly hlavní rafinerie, jak na tom Němci byli z hlediska letecké techniky a jak Spojenci postupně hlásili ztráty po jednotlivých fázích operací.

Reklama

Doporučované