Hlavní obsah

Tajné služby vypustily o kyberútoku na OPCW až příliš informací, zesměšňují tím ruskou GRU

Podle zahraničních médií zveřejnily nizozemské úřady příliš mnoho informací o útoku na OPCW – důvod je jediný: zesměšnit GRU.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Světová média sledují kauzu ohledně údajného pokusu ruské rozvědky o kyberútok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) s podivem. Překvapení případ vzbuzuje hned ve dvou rovinách – nizozemské úřady o akci zveřejnily nezvykle detailní informace a ruská GRU to podle západních médií nezvykle „zpackala".

Článek

Britská média upozorňují, že na veřejnost se o údajnou operaci ruské vojenské rozvědky dostalo více informací, než tomu obyčejně bývá u jiných kontrašpionážních akcí.

Nizozemská ministryně obrany Ank Bijleveldová a šéf nizozemské tajné služby MIVD ve čtvrtek do detailů veřejně popsali zásah proti čtveřici údajných ruských agentů, včetně jejich jmen, fotografií a harmonogramu operace, ze které podezírají GRU. Čtveřici Rusů Nizozemsko v souvislosti s případem vyhostilo už v dubnu.

„První překvapivou věcí je skutečnost, že se o tom vůbec mluví. Kontrašpionážní operace, odhalování agentů je normálně něčím, co se děje v tajnosti,” řekl bezpečnostní analytik BBC Gordon Corera. BBC také napsala, že „odhalení o tom, jak britské a nizozemské bezpečnostní složky překazily operace GRU, jsou ohromující ve své detailnosti a otevřenosti”, a dodala, že tajnůstkářské zpravodajské služby nic takového běžně nedělají.

Podle některých komentátorů by mohlo jít o strategii, jejíž cílem je pomocí mediálního a veřejného zesměšnění odradit Rusko od dalších špionážních akcí. Deník The New York Times napsal, že společné úsilí západních vlád vychází z teorie, že pocit trapnosti může ruského prezidenta Vladimira Putina dohnat k omezení aktivit tajných služeb.

Jeden z nejtrapnějších měsíců pro GRU

Britský deník The Guardian označil 30 dní následujících po zveřejnění identit Rusů podezřelých z útoku nervovým plynem v Salisbury za jeden z nejtrapnějších měsíců pro ruskou vojenskou rozvědku.

GRU, kterou provázela pověst obávané zpravodajské služby, umožnila podle Guardianu britským a nizozemským službám zveřejnění citlivých informací o nervovém útoku v Salisbury a pokusu o kyberútok v Haagu svou nekompetentností. Guardian vypíchl například lehkost, s jakou se dá odhalit minulost vyloučených Rusů a jejich spojení s GRU. „Agenty vyhoštěné z Nizozemska identifikujete jako absolventy elitní akademie GRU i s pouhým použitím Googlu,” napsal Guardian.

Nejmenovaný britský představitel řekl BBC, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně momentálně „na pár lidí pěkně křičí”.

„Agenti GRU mají tvořit elitní špionážní organizaci… Ve skutečnosti se ukázalo, že čtveřice (zadržená v Haagu) jsou amatérští břídilové,” napsal The Guardian.

Obvinění jsou podle Ruska zinscenovanou propagandou

Ve čtvrtek zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí prohlášení, ve kterém označilo nizozemské obvinění za propagandistickou akci, která vážně komplikuje dvoustranné vztahy a zavání špionomanií.

V rozhovoru s listem Izvestija uvedl šéf zahraničního výboru Rady federace (horní komora ruského parlamentu) Konstantin Kosačov, že obvinění, že se ruští agenti pokusili o hackerský útok proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jsou součástí plánu Západu, jehož cílem je udržovat aktuální téma ruské agrese. Ruská média očekávají další vlnu protiruských opatření.

„Podle mě existuje nějaký zkoordinovaný plán, který má udržovat téma ruské hrozby. V tomto plánu jsou určité mezery, které je potřeba vyplnit informacemi. Za tím účelem se ze šuplíků vytahují příběhy z minulosti, které nejsou prokázané a na které Rusku nedávají možnost reagovat,” řekl Kosačov.

Reklama

Doporučované