Hlavní obsah

V USA zveřejnili, co měli agenti na držitele Nobelovy ceny

Mezi nově zveřejněnými informacemi o vraždě J. F. Kennedyho je spis Martina Luthera KingaVideo: AP

 

Reklama

Prezident Trump nechal zveřejnit další dokumenty o vraždě J. F. Kennedyho. Mezi nimi je i analýza FBI o Martinu Lutheru Kingovi.

Článek

Americký prezident Donald Trump nechal zveřejnit další část tajných dokumentů o atentátu na J. F. Kennedyho. Mezi dosud tajnými spisy případu je také analýza FBI s informacemi o významném černošském bojovníkovi za občanská práva Martinu Lutheru Kingovi.

A po jejich přečtení vzniká otázka, jak a proč se tu objevily.

Nyní objevený dvacetistránkový dokument FBI poukazuje na jeho vazby na komunistické hnutí. Spis také zmiňuje finanční podvody organizace na obranu lidských práv Southern Christian Leadership Conference, kterou Martin Luther King vedl.

Součástí jsou i informace o kazatelově osobním životě, jež narážejí na jeho mimomanželské poměry.

Autoři dokumentu také uvádějí své pochybnosti o tom, jestli měl vůbec Martin Luther King získat Nobelovu cenu za mír, kterou obdržel v roce 1964.

Americká média nad dokumenty upozorňují, že není jisté, o jak ověřené údaje se v analýze jedná.

Martin Luther King byl zejména po kampani proti válce ve Vietnamu významným cílem amerických tajných a bezpečnostních služeb. Internetová encyklopedie Wikipedia připomíná, že FBI prověřovala právě podezření, že aktivista usiluje o komunistický převrat a M. L. King byl řadu týdnů odposloucháván.

Dokument, který se nyní objevil, byl po padesát let ukryt ve složkách FBI o vraždě Kennedyho. A to přesto, že v něm žádná zmínka o zavražděném prezidentovi není. Jak se do této složky dostal, není jasné. Také vyvstává otázka, proč spisy americká vláda držela tak dlouho v tajnosti.

Martin Luther King žil v letech 1929 až 1968 a patří mezi nejvýznamnější vůdce afroamerického hnutí za občanská práva.

Američani zveřejní dosud utajované informace o světoznámém atentátu

Reklama

Doporučované