Hlavní obsah

Tajný případ: První důkazy, že církev tajila svědectví o sexuálním zneužívání

Podívejte se na svědectví žen, které se odvážily promluvit o letitém sexuálním zneužívání v církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Tento případ měl zůstat utajen. Reportéři Slonková a Kubík získali svědectví o sexuálních deliktech, která dlouhá léta ležela v církevních archivech. Přináší je v nové epizodě investigativního cyklu Zvláštní vyšetřování.

Článek

Případ vychází na světlo v době, kdy papež František apeluje na kardinály a biskupy, aby přestali nad sexuálním zneužíváním kněžími zavírat oči.

Z důkazů, které reportéři Seznamu získali, vyplývá, že českobudějovická diecéze nedokázala deset let vyřešit případ, v němž jejího kněze obvinilo hned několik věřících žen ze sexuálního obtěžování. Jedna z nich dokonce mluví o dlouholetém znásilňování.

„Přiznám se, že já jsem vlastně tenkrát vůbec nevěděla, co se mnou ten kněz dělá. Já jsem v těch letech prostě nevěděla, co to je sex, co to je vzrušení. Jenom si pamatuju bolest. To je jediný, co si pamatuju. Pak mi řekl, že jsme takhle chválili boha a že se můžu oblíct a že můžu jít domů,“ líčí reportérům ve své výpovědi Hana, kterou začal farář z českobudějovické diecéze zneužívat v jejích patnácti letech.

Dokumenty i svědectví, které přináší Zvláštní vyšetřování, dokládají, kteří konkrétní biskupové a další církevní hodnostáři o případu celá léta věděli.

Případ se však pohnul až před pár týdny – farář byl na výslovný pokyn Vatikánu suspendován.

Epizoda Zvláštního vyšetřování s názvem Mlčení biskupů přináší svědectví žen, které mluví o zneužívání kněžími v prostředí tradičních katolických rodin.

Doporučované