Hlavní obsah

Tajuplná cesta šéfa komunistů do Gruzie. Nevysvětlil, co tam chtěl dělat

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Šéf komunistů Vojtěch Filip se chystal tento týden na cestu do Gruzie, chtěl odtamtud přivézt dva válečné veterány. Nikam ale nepoletí. Cestu podle Filipa zrušila gruzínská strana.

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip měl podle původního plánu dnes odletět do Gruzie. Cestu mu posvětil organizační výbor Sněmovny, byl připravený i vládní speciál a na cestu se s ním kromě poslankyně Trikolóry Terezy Hyťhové chystal i Nadační fond Regi Base, který chtěl do Česka přivézt dva válečné veterány z Gruzie.

Vše vypadalo, že se cesta uskuteční, jenže v úterý v podvečer přichází překvapivá zpráva – cesta se odkládá. Jeden z účelů cesty byl vysvětlený, nadace měla do Česka dopravit veterány, kteří se před třinácti lety střetli s Rusy kvůli separatistické Jižní Osetii. Co chtěl v zemi na východě dělat konkrétně Filip, zůstává nevysvětlené, protože nadační fond si převoz veteránů domluvil sám s ministerstvem obrany Gruzie a armáda poskytla letadlo. Filipova role tedy, co se týče převozu veteránů, nebyla žádná.

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, proč byla cesta odložena a co konkrétně chtěl Filip v Gruzii dělat. Předseda KSČM neodpověděl, jaký měl přesný program na místě, a s kým se měl sejít. Uvedl pouze ve stručnosti, že cestu zrušila gruzínská strana.

„Jakmile dostanu důvody z gruzínské strany, tak je zveřejním,“ napsal v SMS zprávě Vojtěch Filip. Před tím, v úterý, uvedl, že měl zůstat pouze v hlavním městě Tbilisi.

Armáda: Let zrušil protokol Sněmovny

Ruce pryč od celé akce dává česká armáda – pouze prý zajistila vojenský speciál pro delegaci. Důvody, proč se cesta nekoná, Ministerstvo obrany nezná. Protokol Sněmovny zrušil let úterý v 18 hodin.

„Cesta do Gruzie byla naplánována Poslaneckou sněmovnou, resort obrany na základě jejího požadavku pouze poskytl vojenský speciál,“ napsala Seznam Zprávám Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

Seznam Zprávy se ptaly také přímo ministerstva obrany v Gruzii, zda mohou potvrdit, že cestu zrušili oni a s kým se měl Filip na místě setkat. Na dotazy ale resort zatím nereagoval.

Jak už bylo napsáno, zahraničí cesty do Gruzie se měli účastnit také zástupci Nadačního fondu Regi Base. Podle zakladatele fondu Hynka Čecha je o převoz dvou válečných veteránů požádalo ministerstvo obrany Gruzie. Fond poté požádal českou armádu o letadlo.

Nadační fond: Gruzie slaví 30 let nezávislosti, neměli na nás čas

Čech v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že vojáci měli strávit měsíc v lázních Darkov v Moravskoslezském kraji. O zrušení cesty nadaci informovalo v úterý ministerstvo obrany Gruzie. Podle zakladatele fondu to pro vojáky je nepříjemnost, ale nejde o problém, který by ohrožoval veterány na životě. Budou tedy muset čekat na náhradní termín.

„Bylo to z důvodu zaneprázdněnosti ministra obrany a náměstka ministra obrany Gruzie. Oni připravují gigantický svátek nezávislosti Gruzie 30 let, což je, s nadsázkou řečeno, na úrovni přistání na Měsíci. To je hlavní důvod, kdy si bohužel neudělali na nás čas. Hledá se náhradní termín,“ vysvětluje důvody odložení cesty zakladatel nadačního fondu Regi Base.

Ze sněmovních dokumentů vyplývá, že měl Filip v Gruzii navštívit parlament a ministerstvo obrany. Není ale jasné, o čem tam chtěl vyjednávat. Filip to ani po opakovaných dotazech Seznam Zpráv nesdělil a samotný fond o programu předsedy KSČM neví téměř nic.

„Je tam rehabilitační klinika, kterou postavily Spojené státy, tam bylo setkání, určitě tam byla schůzka na ministerstvu obrany a nevím, jestli tam pan místopředseda měl setkání v parlamentu, ale to šlo mimo nás,“ říká Hynek Čech. Dodává podstatnou informaci, že k převozu veteránů z Gruzie do Česka účast místopředsedy Poslanecké sněmovny nepotřebují.

„Provázanost tam žádná není, že bychom nemohli letět bez pana předsedy, spíš se to doplňuje,“ uzavírá Čech.

Cestu schválil sněmovní organizační výbor, odcestovat měla i poslankyně Tereza Hyťhová (Trikolóra, dříve SPD). S Filipem měl původně odletět také poslanec za ANO Josef Hájek, ještě před zrušením cesty se však od ní raději sám distancoval. Jako důvod zmiňuje právě nejasnosti ohledně celého plánu.

„Já tam nejedu. Měla to být humanitární akce, média se kolem toho točí a mně to za to nestojí. Měli to být gruzínští vojáci, kteří v roce 2008 bojovali v Gruzii s Ruskem. Ale já jsem o tom moc nevěděl. Je tam moc neznámých. Všichni šlapou proti hnutí ANO a já nemám zapotřebí, abych cokoli rozjitřoval,“ řekl Seznam Zprávám Hájek.

Spor o Jižní Osetii

Gruzie patří k postsovětským zemím, které se snaží udržovat distanc od současného ruského režimu a naopak pěstují úzké vztahy se Západem, zejména EU a NATO. V pondělí ministři zahraničí Gruzie, Ukrajiny a Moldavska uzavřeli dohodu, že chtějí posilovat své vazby na unijní sedmadvacítku s cílem stát se v budoucnu členy EU.

Tbilisi a Moskva se střetly ve válečném konfliktu v roce 2008. Rusko tehdy po provokacích obvinilo Gruzii z „agrese proti Jižní Osetii“ a zahájilo rozsáhlou pozemní, leteckou a námořní invazi do Gruzie s deklarovaným cílem „operace vynucení míru“.

Jižní Osetie a Abcházie v roce 1991 vyhlásila jednostranně nezávislost. Gruzie ani žádný západní stát ji však neuznaly. Až dvacet procent území Gruzie je dodnes okupované Ruskou federací.

Reklama

Doporučované