Hlavní obsah

Tak fungoval byznys s kradenými auty. Příběh muže, který zřejmě nenávratně přišel o statisíce

Záhady Josefa Klímy: Prodali jim kradená auta, teď čekají, jestli je soudy alespoň odškodní. Jak fungoval byznys s kradenými auty?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úplatkům říkali „papírové pozdravy“, bankovky srolované v ruličkách nebo vložené do desek končily v kapsách úředníků z odboru dopravy v Kolíně. Protislužbou bylo promptní vyřízení registrace vozidel dovážených ze zahraničí. Mělo to ale háček – auta byla kradená a doklady prokazující jejich zahraniční původ byly falešné.

Článek

Kauza, kterou policisté začali rozplétat v roce 2012, směřuje k poslednímu dějství. Dnes, 22. března, by měl Okresní soud v Kolíně vynést rozsudek.

Jiří Achs je jedním z nešťastníků, který si v roce 2010 nic netuše koupil v autobazaru kradené auto. Než zaplatil za ojeté Audi A6 700 tisíc korun, prověřil auto, kde se dalo, aby měl jistotu, že je v pořádku.

Po roce a půl bezstarostného užívání vozu přišla ledová sprcha. „Když jsem jel večer jednou z Prahy, zastavila mě v Davli hlídka policie, asi v jedenáct v noci, a po provedené kontrole vozidla mně bylo oznámeno, abych je následoval, že vozidlo je kradené,“ popisuje nepříjemný zážitek Jiří Achs.

Následně musel vůz vydat policii. Od té doby tak nemá ani auto, ani peníze a už roky čeká na to, kdo a jestli vůbec bude v celé kauze odsouzen.

Obviněno bylo celkem 23 lidí za 128 skutků čili za legalizaci 128 vozidel s padělanými doklady.

Policie se ale při svém vyšetřování zaměřila pouze na takzvané malé ryby, tedy prostředníky, kteří s doklady obcházeli úředníky a korumpovali je, a samozřejmě na úředníky, již se, jak stojí v obžalobě, nechali uplácet částkami od 1000 do 4000 korun za jeden „případ“.

Na lavici obžalovaných však neusedli ani organizátoři této trestné činnosti, kteří celý byznys s kradenými vozy vymysleli a řídili, ani zloději, již auta na zakázku kradli. Většina obžalovaných se totiž obrnila mlčením a odmítala prozradit další články řetězce, tedy například jména lidí, od kterých auta s padělanými doklady přebírali. Tvrdili, že je buď neznají vůbec, nebo jen křestními jmény. Celou hierarchii skupiny se tak nepodařilo rozkrýt.

Jak přesně celý byznys s kradenými vozy fungoval, kdo se v něm angažoval a jaké jsou vyhlídky poškozených, kteří přišli o svá auta? Mají šanci dostat se k penězům, jež za ně zaplatili? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy ze 17. 3. 2019 (celý pořad): Jak komunisté rozpoutali teror kvůli králi České Sibiře, byznys s kradenými vozy a glosy Šimona Pánka a rapera Lipa.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované