Hlavní obsah

Tak nechte mě to dokončit, rapoval Vokřál. A dočká se. Zato Slušným lidem nepomůže ani Ježíš

Současný brněnský primátor Petr Vokřál nejspíš bude pokračovat ve funkci. Hnutí ANO v Brně zvítězilo.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Volby částečně přepsaly politickou mapu Brna. Primátor Petr Vokřál nejspíš obhájí své křeslo, na výsluní se vrátila ODS, polepšila si o deset procent. Fiasko zažil hit minulých voleb Žít Brno i radikální Slušní lidé. Podívejte se na analýzu brněnského redaktora Seznamu Tomáše Svobody.

Článek

Před čtyřmi lety čekali brněnští voliči na nového primátora téměř dva měsíce po volbách. Teď se jej pravděpodobně dočkají mnohem dřív. „Předpokládám, že budeme mít definitivně jasno do konce týdne,” sdělil současný primátor Petr Vokřál z hnutí ANO.

V předvolebním spotu zpíval voličům „Tak nechte mě to dokončit” a své přání si nejspíš splní. Ještě v noci se potkal s lídryní občanských demokratů Markétou Vaňkovou. Přestože v 55členném zastupitelstvu tvoří se 32 mandáty pohodlnou většinu, do koaličních jednání nejspíš přizvou jeden nebo dva subjekty. „Jsme pro širší koalici, aby více odrážela vůli voličů,” řekla lídryně ODS v Brně Vaňková pro Seznam Zprávy.

Podle primátora to navrhlo právě hnutí ANO. „Tento plán vznikl v sobotu z naší strany. My potřebujeme dokončit důležité věci jako územní plán, což se týká městských částí a širšího politického konsenzu,” dodal Vokřál.

V radě města tak teoreticky mohou zůstat křesťanští demokraté i Piráti. Primátor nevyloučil ani jednání se sociální demokracií. Ta na městské úrovni propadla, získala jen šest procent hlasů. Naopak vyhrála v sedmi městských částech a je na tomto poli v Brně mnohem úspěšnější než hnutí ANO. „Pro nás je hlavní úkol právě územní plán a na něm je třeba shoda se starosty,” naznačil primátor.

Strany budou pokračovat v jednáních v neděli a pondělí. Čekají je dohady o některých tématech, jako je rezidentní parkování, jehož formu ODS před volbami kritizovala. Na řadu přijde také privatizace městských bytů nebo projekty sociálního bydlení, které na radnici prosazovalo Žít Brno a stojí za nimi i primátor. „Chci, aby pokračovaly,” řekl Vokřál.

ODS sociální projekty kritizovala. „Pokud vyhodnocení ukážou, že zabydlování rodin s dětmi, které byly na ubytovnách, je skutečně přínosné, nebráníme se tomu. Zabydlování bezdomovců v dosavadní podobě určitě nepodporujeme,” řekla Vaňková.

Občanští demokraté chtějí také obnovit privatizaci městských bytů, a to za dvou podmínek. „Že o to budou dosavadní nájemníci stát a a bude se prodávat za vyšší ceny než v minulosti. Pokud to bude splněno, tak se budeme zasazovat o znovuobnovení,” naznačila Vaňková.

Brněnští voliči před čtyřmi lety vyslali do zastupitelstva devět různých uskupení. Teď prokázali jinou vůli. Mimo radnici zůstávají zelení, komunisté, TOP 09, Starostové a nezávislí a někdejší trhák Žít Brno. Ten se čtyřmi procenty zůstává v poli poražených. „Nekomunikovali jsme dobře. Také byla chyba, že jsme se nedohodli s dalšími stranami na spolupráci,” litoval končící náměstek primátora Matěj Hollan.

Piráti, zelení a Žít Brno přitom dosáhli na podobné výsledky jako před čtyřmi lety. Jenže teď každý sám ze sebe, a na to kromě Pirátů další dvě uskupení doplatila. Fiasko zažili také Slušní lidé. Krajně pravicové uskupení v čele s boxerem Zdeňkem Pernicou nezískalo ani tři procenta a dostalo se na jedinou z radnic městských částí. Novým zastupitelem v Novém Lískovci je Aleš Volovec. „Ze sportu víme, že mnohdy rozhoduje až druhé kolo,” nechal se slyšet Pernica.

Velký ústup zažívají sociální demokraté. Z původních jedenácti mandátů jim zbylo jen pět. Zvítězili v sedmi městských částech, velké ztráty však počítají v lidnatých čtvrtích Brna. „Těžkou ztrátu ale máme v Brně-středu a v Brně-severu, kde nemáme žádný mandát. V Králově Poli to bylo podobné, jeden mandát jsme tam získali až po přepočtu. Tyto městské části se pak projevují na celoměstském výsledku,” posteskl si brněnský lídr ČSSD Oliver Pospíšil.

Komunisté chybějí v zastupitelstvu poprvé od roku 1990. „Program jsme dělali s voliči dlouho dopředu, ale asi se nám ho nepodařilo obhájit. Zřejmě se na výsledku podepsala i celostátní politika a naše podpora vládě, podle mě nám to uškodilo,” zhodnotil předseda brněnských komunistů Martin Říha.

Reklama

Doporučované