Hlavní obsah

Tak se chovají žraloci na trhu s půjčkami. Zavětří oběť, zakousnou se a nepustí

Záhady Josefa Klímy: Zmapovali jsme, jak se chovají predátoři na trhu s půjčkami. Video: Josef Klíma

 

Reklama

Stačí maličkost - půjčit svůj dům jako zástavu k nebankovnímu úvěru. Odměna? Půl milionu. Když vám ale začnou chodit upomínky, zjistíte, že úvěr nikdo neplatí a vy můžete o dům přijít.

Článek

Před 9 lety udělal Petr Jurčovský zřejmě největší životní chybu. Nechal se zlákat inzerátem, kde jistá dáma hledala majitele nemovitosti, který si chce téměř bezpracně přivydělat půl milionu. Stačí maličkost - půjčí svůj dům jako zástavu k nebankovnímu úvěru. Na otázku, zda mu to v dnešní době nepřišlo přece jen poněkud riskantní, bezelstně odpovídá: „Trochu jo, ale paní uměla velice dobře hovořit...“

Angličané pro ně mají trefný výraz „loan sharks“ - lichváři, vydřiduchové. Jde o organizované skupiny lidí, kteří si při poskytování nebankovních úvěrů brousí zuby na váš majetek. Jsou výřeční, přesvědčiví a etika s morálkou jdou často stranou. Jaké praktiky používají? Kde si vybírají své oběti? A jakou máte proti nim šanci, když se rozhodnete bránit?

Odpovědi v úvodním videu. Reportáž je součástí nového pořadu Záhady Josefa Klímy, který běží v premiéře každou neděli od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE

Záhady Josefa Klímy: Po stopách žraloků na trhu s půjčkami. Těžký pracovní úraz a zaměstnavatel, který nic neví. Selfie day botanika Václava Větvičky. A glosa Alexandra Mitrofanova.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované