Hlavní obsah

Tak vypadá 30 let tání ledové pokrývky. Satelitní snímky ukazují rozdíl

Na některých místech se led ztenčil natolik, že jeho ztrátu již nepůjde zvrátit. Srovnávací snímky ze stránek NASA Earth dokládají zásadní změny. Vědci varují, že směřujeme ke zrychlenému stoupání hladiny moří.

Reklama

Článek

„Ačkoliv jsme předpokládali, že ledovcové příkrovy budou v reakci na oteplování oceánů a atmosféry přicházet o čím dál větší množství ledu, nakonec tají mnohem rychleji, než jsme si dokázali představit,“ upozornil Tom Slater ze Střediska pro polární pozorování a modelování na Univerzitě v Leedsu.

Slater je hlavním autorem studie publikované v magazínu Nature Climate Change, v níž upozorňuje, že ledovce tají podle nejhoršího možného scénáře: „Tání překonává klimatické modely, které používáme, a hrozí, že nebudeme připraveni na rizika spojená s rostoucí hladinou oceánů.“

Vědci systematicky monitorovali tání pevninských ledových příkrovů na počátku 90. let minulého století. Od roku 1992 do roku 2017 přišly Grónsko a Antarktida dohromady o 6,4 bilionu tun ledu, což zvedlo hladinu oceánů o téměř 1,8 centimetru.

Antarktida

Ledová pokrývka Antarktidy, která má rozlohu zhruba jako celá Severní Amerika a tloušťku téměř 5 kilometrů, obsahuje více než polovinu sladké vody na Zemi. Antarktický ledovec existuje ve své současné podobě přibližně 34 milionů let, o jeho budoucí podobě se ale rozhoduje právě teď. Na srovnávacím snímku je vidět, jak rekordní únorové teploty tohoto roku rozpustily obří množství ledu za pouhých 9 dní. Snímky z 4. a 13. února 2020.

Island

Geologická mapa z roku 1901 odhaluje, že islandský Okjökull se rozkládal na ploše asi 38 kilometrů čtverečních. V roce 1978 letecké snímky ukázaly, že ledovec se rozprostíral asi na 3 kilometrech čtverečních. Dnes zbývá méně než 1 kilometr čtvereční. Satelitní snímky z 14. září 1986 a 1. srpna 2019.

Island v srpnu 2019 vztyčil desku na památku ledovce Okjökullu, který vlivem oteplování klimatu roztál.

Patagonie

Také ledovec v Patagonii ztrácí velmi rychle led. Někteří vědci si myslí, že ledovec Hielo Patagónico Sur 12 (HPS-12) by mohl být nejrychleji se ztenčujícím ledovcem na světě. Satelitní snímky výše porovnávající stav krajiny z ledna 1985 a ledna 2019.

Francie

Rychle se měnící ledovec ohrožuje oblíbenou turistickou oblast v západních Alpách v Evropě. Odborníci varovali, že z ledovce Planpincieux by se mohlo utrhnout až 250 tisíc kubických metrů ledu, který je ve strmém svahu u nejvyššího evropského masivu Mont Blanc.

Satelitní snímky z 18. srpna 1985 a 25. srpna 2019 ukazují více než 30 let změn části masivu Mont Blanc, včetně ledovce Planpincieux.

Grónsko

Dvojice satelitních snímků výše ukazuje proměnu grónského ledovce Spalte během 30 let, a to z 16. srpna 1986 a 24. července 2020. (V srpnu letošního roku se na severovýchodě Grónska dokonce odtrhla část ledovce o rozloze 113 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s polovinou Brna.)

Ledový příkrov v Grónsku se pravděpodobně ztenčil natolik, že jeho ztrátu již nepůjde zastavit, i kdyby se světu podařilo výrazně snížit emise způsobující globální oteplování. To je podle agentury Reuters závěr nové studie publikované v srpnu časopisem Nature Communications Earth & Environment.

Tání již nyní způsobuje, že se hladina světových oceánů zvedá v průměru o milimetr ročně. Pokud by ledovce v Grónsku roztály zcela, uvolněná voda by zvedla mořskou hladinu v průměru o šest metrů, což je dost na to, aby voda zaplavila přímořská města po celém světě. Tento proces by však trval desítky let.

Aljaška

Když byl ledovec Yakutat měřen na Aljašce v roce 1897, byla v té době moréna (kamenný val vzniklý ledovcovou činností) na souši. Během několika dalších let ledovec roztál v Harlekýnské jezero. Porovnávací snímky z roku 1987 a 2018.

Pokud bude oteplování pokračovat tempem, které klimatologové očekávají, ledovec zmizí dříve - možná do roku 2070. Obrácení ústupu by vyžadovalo ochlazení o 1,5 °C nebo nárůst srážek o 50 procent či více - oba scénáře vědci považují za nereálné.

Když v roce 1750 dosáhla malá doba ledová svého maxima, byla zátoka Glacier Bay na jihovýchodě Aljašky zcela plná ledu. Když tuto oblast zkoumal přírodovědec John Muir v roce 1879, ledová fronta ustoupila o 73 km. Dnes led ustoupil o více než 100 kilometrů.

Ledovcový ústup je vidět na obrázcích pořízených 6. září 1986 a 17. září 2019. Sníh a led jsou vyznačeny modrou barvou.

Studie zveřejněná v odborném časopise Nature nám poskytuje přesvědčivé důkazy o tom, že i mírné oteplování klimatu má pro lidstvo neuvěřitelně vážné důsledky, exponenciálně rostou spolu s teplotou,“ řekl pro The Guardian glaciolog z Bristolské univerzity Jonathan Bamber. „Vzestup mořské hladiny při udržení růstu teploty o dva stupně Celsia představuje existenční hrozbu pro celé státy,“ dodal Bamber.

Fotografie: NASA Earth Observatory

Reklama

Doporučované