Hlavní obsah

Tak vypadá další dějství války o vodu. Mrtvých jsou desítky

Svět bez obalu: Válka o vodu mezi Tádžikistánem a Kyrgyzstánem má už na svědomí desítky mrtvých.Video: RFE/RL

 

Reklama

Střety mezi tádžickými a kyrgyzskými vojenskými jednotkami, které se odehrály koncem dubna na společné hranici obou zemí, trvaly dva dny.

Článek

„Za mnou je vesnice Kok-Tash. Jsme tu už téměř dvě a půl hodiny. Neustále je zde slyšet střelba. Na začátku to byly výstřely z loveckých pušek, ale později se začaly ozývat i vojenské zbraně,“ popsal reportér Rádia Svobodná Evropa Jeniš Ajdarov, který se ocitl přímo uprostřed bojů.

Na sociálních médiích se posléze objevila i další videa, která tamní dramatickou situaci zachytila.

Kyrgyzstán uvedl, že o život přišlo během přestřelek nejméně 31 lidí, tisíce utekly do bezpečí.

Mnoho zraněných a nejméně 12 mrtvých pak hlásí tádžické nemocnice.

„Podle oficiálních zdrojů z pohraničního města Isfara vše začalo minulý týden, když Kyrgyzstán bez souhlasu Tádžikistánu zahájil opravy ve vodním distribučním středisku Golovnoi,“ uvedl důvod aktuálního napětí reportér Anušervon Aripov z televize Current Time. „Údajně se ale jednalo pouze o záminku, aby byla ze střediska přesměrována značná část zásob vody. Úřady v Isfaře se rozhodly nainstalovat bezpečnostní kamery, jež umožňují sledovat množství použité vody, které je dané dohodou mezi oběma zeměmi. Úřady tvrdí, že tádžičtí pracovníci byli napadeni kameny.“

Kyrgyzská policie obvinila z eskalace násilí tádžické civilisty, kteří prý zahájili střelbu na kyrgyzské vojenské jednotky.

Takový střet není v dané oblasti ojedinělý. Už od roku 1991, kdy Kyrgyzstán i Tádžikistán vyhlásily nezávislost, je kyrgyzsko-tádžická hranice důvodem násilných sporů mezi oběma zeměmi. Oba státy uznávají pouze asi polovinu z 970 km dlouhé společné hranice.

„Ten střet nebyl žádným překvapením. K takovým konfliktům na kyrgyzsko-tádžické hranici dochází pravidelně. Pokud tyto problémy nebudou řešeny na úrovni politického vedení obou zemí, tak budou konflikty dále pokračovat,“ obává se Aripov.

V roce 2019 se na hranici odehrálo více než 10 vojenských střetů. V září toho roku byli zabiti čtyři lidé a o tři měsíce později byli zraněni čtyři pohraničníci. Poslední boje skončily poté, co bylo 29. dubna podepsáno mezi oběma zeměmi příměří. Situace zde ale zůstává nadále velmi nestabilní.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované