Hlavní obsah

Tak vypadá krize v Praze. Byty budou nedostupné pro celou jednu generaci

Trh s byty v hlavním městě analyzuje Zuzana Kubátová.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský přehřátý trh s byty se začal ochlazovat. Od roku 2017 poptávka po nových bytech klesá, developeři začínají čím dál víc sázet na nájemní bydlení i rekonstrukce. Neznamená to ale, že by vysoké ceny bytů začaly klesat.

Článek

Od roku 2015 stouply v Praze ceny novostaveb o 84 procent. Podle poslední zprávy společnosti Deloitte stouply loni ceny prodávaných bytů v Praze na průměrných 78,5 tisíce korun u novostaveb, u všech typů bytů už průměr prodejní ceny činí 76,5 tisíce korun.

Výsledkem je již dva roky po sobě klesající pražský trh s byty. Těch se loni prodalo podle odhadů firem Central Group, Trigema a Skanska jen 4,9 tisíce, zatímco o rok dřív to bylo 5,5 tisíce bytů a v roce 2016 ještě o tisícovku víc.

Trh se začíná stabilizovat, ceny to ale nesrazí. Důvodů k tomu je víc. Zdražují stavební práce, které táhne nahoru hlavně růst mezd ve stavebnictví. Jen za loňský rok přidávali stavbaři svým lidem zhruba 9 procent.

Dalším důvodem je zvýšená cena stavebních parcel, které se kvůli těžkopádnému jednání o územních plánech staly nedostatkovým zbožím.

A hlavně: bytů se v Praze stále staví málo. Do města přichází ročně na 13 tisíc nových obyvatel, což si podle strategického plánu města žádá minimálně 6 tisíc nových bytů ročně. Tolik se jich ale naposledy rozestavělo v roce 2009, od té doby počet zahajovaných bytových novostaveb už nikdy krizové šestitisícové hranice nedosáhl.

Loni zahájili developeři jen 2,5 tisíce, o rok dříve 3 754 bytů. Na vině je přebujelá byrokracie a zdlouhavé stavební řízení, které v případě větších projektů trvá až deset let. Bytová nabídka se proto jen tak nezvedne. A ceny tím pádem dolů nepůjdou.

Drahé byty budou dál zvedat i ceny nájmů: „Letošní rok v tom bude zlomový, ceny nájmů šly dosud nahoru pomaleji než ceny nových bytů, nájmy teď budou prodeje dohánět,“ říká šéf developerské dvojky Finep Holding Tomáš Pardubický.

Developeři už počítají s tím, že budou část svých bytových domů cíleně budovat k pronájmům. Nájemní byty se už chystá stavět například společnost YIT, další budou následovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované