Hlavní obsah

Tak vypadá státní pomoc: Sežehnutou Austrálii plní stromy

Podívejte se, jak vypadá státní finanční pomoc v Austrálii.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dopady koronaviru nebo třeba boj se suchem. Česká vláda si schválila schodek půl bilionu korun, ale přesně už neuvedla, kam a jaké peníze, pokud vůbec, na pomoc pošle. Podívejme se někam, kde vědí, jak si pomáhat.

Článek

„Měli jsme neskutečné štěstí, že jsme požár zvládli zastavit tady u té cesty za námi. Všechno tamtím směrem se úplně usmažilo,“ popisuje pro agenturu AP dopady přírodní katastrofy na svoje živobytí chovatel dobytka Chris Atkinson z australského státu Jižní Austrálie.

Loňské požáry zdevastovaly nejen stráně kolem hlavního města Adelaide, jen v Jižní Austrálii zničily plochu 4900 kilometrů čtverečních, což je pro představu více než plocha Královéhradeckého kraje. Po celé Austrálii sežehly půdu, na kterou by se Česko vešlo dvakrát a ještě by zbývalo.

Zelenější budoucnost je už však v Jižní Austrálii díky místním na dohled - výsledky přineslo společné sázení stromů. „Projekt má obnovit rozsáhlou oblast strání kolem Adelaide, aby se zde lépe žilo početným druhům ptáků, zároveň schraňovaly více úrody a nakonec i výrazně zlepší krásu a zdraví zdejší krajiny,“ vysvětluje Natasha Davisová, šéfka mezinárodní neziskovky Trees for Life.

Tisíce stromů na místa spálenišť

Více než 75 statků, kterých se ničivé plameny loňského léta podpořené klimatickou krizí nějak dotkly, společně vysazuje okolo 6000 stromů.

„Jsme skutečně nadšení, že se nám podařilo získat finance, abychom stromy vysadili,“ uvádí David Speirs, ministr životního prostředí v Jižní Austrálii.

Projekt financuje především vláda státu Jižní Austrálie a přispívá také federální vláda. Na záchranu se podařilo sehnat až 1,2 milionu australských dolarů, v přepočtu asi 20 milionů korun.

Naděje v lepší zítřek. Nebo přijde léto

„Zvlášť v horkém létě bude v ohradě nějaké krytí navíc obrovský bonus, je to prospěšné pro prostředí a také se to hodí nám, chovatelům ovcí,“ pochvaluje si Atkinson pomoc, byť přijde až za delší dobu.

Stromy se mají sázet také nadcházející tři zimy. Místní i kvůli ohroženým ptákům doufají, že se loňské ničivé požáry nebudou letos opakovat. „Čekáme, že to potrvá od pěti do deseti let, než (stromy) poskytnou útočiště ptákům a také dobré krytí pro úrodu farmářů,“ dodává za neziskovku Davisová.

Reklama

Doporučované