Hlavní obsah

Také se stalo: Bataclan otevřel, mírová dohoda v Kolumbii a demonstrace proti Trumpovi

 

Reklama

Stručný souhrn nedělních zpráv.

Článek

Pařížský klub Bataclan znovu otevřel

Po roce od teroristických útoků v Paříži byl znovu otevřen klub Bataclan. Tam islámští radikálové zabili devadesát lidí, kteří přišli na koncert skupiny Eagles of Death Metal. Včera večer zahájil vyprodaný koncert britský zpěvák Sting minutou ticha.

Kolumbijská vláda uzavřela mírovou dohodu s povstalci z FARC

Kolumbijská vláda a levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) oznámili, že uzavřeli novou mírovou dohodu. Nový dokument je výsledkem jednání obou stran v kubánské metropoli Havaně, jehož záměrem bylo mírovou dohodu upravit tak, aby byla pro občany přijatelná. Vláda a rebelové řekli, že v nové dohodě jsou zahrnuty změny, které navrhly různé společenské skupiny.

Změny se týkají především justice, trestů pro bojovníky obviňované z válečných zločinů a odškodnění obětí konfliktu. Dohoda má ukončit padesátiletou občanskou válku, při které zemřelo už čtvrt milionu lidí. Původní dohodu odmítli Kolumbijci v referendu 2. října, protože jim přišla příliš shovívavá.

Podpis mírové smlouvy kolumbijské vlády s FARC.

Demonstrace proti Donaldu Trumpovi v plném proudu

Desítky tisíc Američanů jsou stále v ulicích, aby vyjádřily nesouhlas s výsledky voleb. Nový prezident USA Donald Trump podle nich narušuje lidská práva. Ve městech jako je New York, Chicago nebo Los Angeles jsou demonstrace pokojné. Výjimkou zůstává oregonský Portland, kde v předchozích třech dnech policisté zatkli desítky lidí. V noci na dnešek navzdory výzvám radnice ke klidu demonstranti házeli na těžkooděnce kameny a lahve a zablokovali několik silnic a železničních tratí. Policisté 19 lidí zadrželi.

Reklama

Doporučované