Hlavní obsah

Také se stalo: Čunek hejtmanem, zavraždění policisté v USA a obrana FBI

Přehled krátkých zpráv ze středy

Reklama

Článek

Čunek se stal hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Zlínského kraje se stal Jiří Čunek, volební lídr KDU-ČSL, která krajské volby v kraji vyhrála. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu při dnešní tajné volbě obdržel 31 hlasů. Čunek navázal na stranického kolegu Františka Slavíka, který byl v roce 2000 zvolen prvním hejtmanem Zlínského kraje. Nyní Čunek v čele kraje střídá sociálního demokrata Stanislava Mišáka, který byl hejtmanem dvě volební období a letos už nešel do voleb jako krajský volební lídr ČSSD.

Dva mrtví policisté v Iowě

Životy dvou policistů si v noci na dnešek místního času (ráno SEČ) vyžádaly střelecké útoky v okolí města Des Moines, metropole amerického státu Iowa. Policie podle stanice NBC News uvedla, že oba útoky měly znaky cíleného napadení. „Oba policisté zahynuli. Zdá se, že jde o útoky ze zálohy," uvedla policie v prohlášení. Podle vyšetřovatelů zatím nikdo zadržen nebyl. Tělo prvního policisty našli jeho kolegové krátce po půlnoci v Urbandale, což je předměstí Des Moines. O několik minut později byl v iowské metropoli objeven druhý zastřelený policista.

Zveřejnění Clintonových e-mailů byl běžný postup, tvrdí FBI

Termín, ve kterém americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zveřejnil jen krátce před letošními prezidentskými volbami dokumenty o sporné milosti udělené někdejší hlavou státu Billem Clintonem, manželem nynější demokratické kandidátky do Bílého domu, je dílem náhody a vychází z předchozí žádosti. FBI to uvedl v prohlášení, kterým reaguje na poslední kritiku za „ovlivňování" prezidentských voleb. Kampaň Hillary Clintonové označila nejnovější krok federální agentury za podivný.

FBI tvrdí, že postupoval podle zákona o svobodném přístupu k informací (FOIA), podle kterého vyřizuje tisíce takových žádostí. „Zpracovávány jsou podle pořadí," uvedl úřad. Dodal, že pokud je o konkrétní případ požádáno nejméně třikrát, zveřejňuje dokumenty i elektronicky. „V rámci standardního postupu FOIA byly zmíněné materiály připraveny ke zveřejnění a automaticky zveřejněny ve veřejné webové čítárně FBI," dodala federální agentura.

Reklama

Doporučované