Hlavní obsah

Také se stalo: Erdogan hrozí otevřením hranic uprchlíkům, zemřel herec František Peterka

 

Reklama

Podívejte se na krátký přehled zpráv z 25. listopadu.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že otevře turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy. Zareagoval tak na čtvrteční návrh Evropského parlamentu zmrazit přístupová jednání s Tureckem. Brusel kritizuje postup Ankary po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat. Návrh ale také počítá s možností rozhovory Evropské unie s Tureckem obnovit. V Turecku se aktuálně pohybuje 2,7 milionu syrských uprchlíků.

Neznámý muž u jihofrancouzského města Montpellier ve čtvrtek večer vtrhl do domova pro seniory a zabil nožem jednu zaměstnankyni. Obyvatelům domu se nic nestalo, policie je evakuovala. Po útočníkovi se stále pátrá. Motiv jeho činu není zatím znám. Spekulovalo se o souvislosti s terorismem, to se ale nepotvrdilo.

Dům pro seniory poblíž Montpellier

Skupina 14 evropských států, včetně Česka, dnes vyzvala k novému začátku v oblasti kontroly konvenčních zbraní. Výzva se týká především vztahu k Rusku, které pozastavilo platnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě z roku 1990. Prohlášení vyzdvihuje nutnost vrátit se ke strategické stabilitě, aby se omezila vojenská rizika. Text výzvy podepsalo 14 států, původně se hovořilo o 16. Rumunsko a Portugalsko ve skupině nakonec nejsou. Kromě Česka prohlášení podpořilo Německo, Slovensko, Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko, Finsko, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Bulharsko.

Zemřel František Peterka, herec, který ztvárnil desítky filmových i divadelních rolí. Pamatovat si ho můžeme jako Krakonoše z večerníčku Krkonošské pohádky nebo z českých komedií, například jako trenéra juda ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! Skonal ve věku 94 let v libereckém hospicu.

Reklama

Doporučované