Hlavní obsah

Také se stalo: Grandi Stazioni přešla do útoku, Rusové přistáli ve vesmíru

Přehled krátkých zpráv z dnešního odpoledne.

Reklama

Článek

Grandi Stazioni obvinila České dráhy

Za špatný stav historické Fantovy budovy na pražském Hlavním nádraží mohou podle společnosti Grandi Stazioni České dráhy, které budovu dlouhodobě vlastnily. Firma, se kterou nynější majitel nádraží, Správa železniční dopravní cesty, neprodloužila nájemní smlouvu, se také ohradila proti tvrzení SŽDC, že prodloužení smlouvy nedoporučil státní správě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Grandi Stazioni to dnes uvedla v tiskové zprávě. Doposud se k převzetí nádraží, které správa železnic uskutečnila minulou neděli, italská firma nevyjadřovala.

Tajfun Haima zasáhl Hongkong

Tajfun Haima, který na severu Filipín zabil nejméně 13 lidí, nad ránem zasáhl Hongkong. Ochromil pozemní a leteckou dopravu a přerušil každodenní chod města. Během dopoledne se situace zklidnila, tajfun se vzdálil víc než 100 kilometrů od města a výrazně zeslábnul. Podle aktuálních předpovědí má tajfun Haima nadále slábnout.

Kosmická loď Sojuz dorazila do cíle

U Mezinárodní vesmírné stanice dnes úspěšně zakotvila trojice kosmonautů. Ruská kosmická loď Sojuz s kosmonauty Sergejem Ryžikovem a Andrejem Borisenkem z Ruska a Američanem Shanem Kimbroughanem ke stanici odstartovala ve středu. Závěrečné přiblížení a zakotvení lodi se odehrálo v 11:52 SELČ, což bylo o sedm minut dříve oproti plánu. Na stanici muže přivítalo šest členů posádky - Rus Anatolij Ivanišin, Japonec Takuja Oniši a Američanka Kathleen Rubinsová. Ti se na Zemi vrátí 29. října. Nová trojice zůstane na palubě stanice do února.

Reklama

Doporučované