Hlavní obsah

Také se stalo: HIV v Česku, Krejčířův útěk z vězení a přestřelka s policií

Krátký přehled zpráv z úterního dopoledne

Reklama

Článek

Letos se v Česku nakazilo HIV už 244 lidí

Za první tři čtvrtletí letošního roku je počet lidí nakažených virem HIV zhruba o třetinu vyšší než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů na webu Státního zdravotního ústavu. Loni bylo ke 30. září nových případů HIV pouze 185, letos je tak počet nově nakažených o šest desítek vyšší. Pravděpodobně tak budou rekordní i celoroční údaje. Loni za celý rok přibylo 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší roční nárůst od roku 1985, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje. Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných v Česku tvoří naprostou většinu, přes 85 procent, muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

Foto: Jaroslav Brousil

Statistika Státního zdravotního ústavu za první tři čtvrtletí roku 2016

Krejčíř plánoval další útěk z jihoafrického vězení

Vyšetřovatelé se dozvěděli o dalším plánovaném pokusu o osvobození Radovana Krejčíře údajně s pomocí najatých žoldáků a bývalých příslušníků armády. Do posledního plánu na Krejčířovo osvobození je prý zapletena i další z jeho milenek, kterou policie zatkla. V červenci byla zadržena jiná Krejčířova milenka podezřelá z účasti na předchozím plánu dostat vězně na svobodu. Krejčíř byl převezen do jiné věznice v Pretorii, která má oddělení pro zvlášť rizikové osoby. Soudní stání má nyní nově hlídat i jihoafrická protiteroristická jednotka. V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl shledán vinným v jednom případu a za únos a mučení dostal 35letý trest vězení.

Foto: Jaroslav Brousil

Radovan Krejčíř

Policie zastřelila muže podezřelého z dvou vražd

Muž, který je podezřelý z dvojnásobné vraždy příbuzných ve státě Oklahoma zemřel v divoké přestřelce s policií. Osmatřicetiletý Michael Vance byl pronásledovaný od předminulého víkendu, kdy podle policie poblíž města Oklahoma City postřelil ženu a ukradl jí auto, s nímž vyrazil zavraždit své dva o generaci starší příbuzné. Oběma se prý neúspěšně pokusil odříznout hlavu. Své krvavé skutky podle agentury AP živě přenášel na internetu. Nalezen byl díky tipu jednoho z farmářů na odlehlém západě Oklahomy, který poznal auto, po němž bylo vyhlášeno pátrání. Když policie dorazila na kempoviště, kde se Vance ukrýval, začal po policistech divoce pálit a zranil dalšího z nich. Sám byl pak vícekrát zasažen a na místě zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované