Hlavní obsah

Také se stalo: ledová výstraha pro Česko, útok Tálibánu a účet za arabské jaro

 

Reklama

Podívejte se na krátký přehled zpráv z 11. listopadu.

Článek

Tálibán zaútočil na německý konzulát

Při útoku na německý konzulát ve městě Mazáre Šaríf na severu Afghánistánu zemřelo nejméně šest lidí, zraněných je dalších 120. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán, podle něhož šlo o odvetu za akci NATO u Kunduzu z minulého týdne. Všichni němečtí zaměstnanci konzulátu jsou v pořádku a jednotky NATO mají situaci pod kontrolou.

Sebevražedný atentátník se odpálil v autě plném výbušnin ve čtvrtek krátce před půlnocí místního času, další těžce ozbrojení teroristé zaútočili na konzulát uvnitř. Asi 20 zaměstnanců konzulátu se během útoku schovalo ve speciální bezpečnostní místnosti a ve sklepě. Německo nyní zvažuje, jestli konzulát neuzavře. Podle bezpečnostních zdrojů je budova tak poškozená, že nemůže dále fungovat.

Během víkendu pozor na náledí

Na většině území Česka hrozí v noci na sobotu náledí, které by se ojediněle mohlo na mokrých silnicích a chodnících objevit i v noci na neděli. V Beskydech se o víkendu mohou při sněžení a nárazovém větru tvořit sněhové jazyky.

„Během noci na sobotu budou teploty vzduchu a povrchů klesat pod bod mrazu. V místech s vlhkými a mokrými povrchy komunikací nebo s rozbředlým sněhem se bude vytvářet náledí nebo zmrazky," uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Náledí pokryje české silnice.

Arabské jaro stálo 15 bilionů korun.

Protesty takzvaného arabského jara připravily ekonomiky blízkovýchodních států o 614 miliard dolarů v přepočtu 15 bilionů korun. Oznámila to hospodářská a sociální komise OSN pro západní Asii (ESCWA). Jak uvedla stanice BBC, jde o vůbec první odhad hospodářského dopadu revolucí v arabském světě.

Ztráta odpovídá šesti procentům hrubého domácího produktu těchto zemí v letech 2011 až 2015. ESCWA výpočet odvodila z ekonomického růstu předpokládaného před začátkem demonstrací. Do projekce jsou zahrnuty i ty země, které sice přímo revolucí neprošly, ale nesou následky v podobě přílivu uprchlíků, ztráty turistů i příjmů.

Protesty začaly na konci roku 2010 v Tunisku, pokračovaly svržením vůdců v několika státech a vedly k válkám v Libyi, Sýrii a Jemenu. V Sýrii, kde původní politické protesty přerostly ve vleklou civilní válku, do níž zasahují cizí státy, ekonomická ztráta od roku 2011 dosáhla 259 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované