Hlavní obsah

Také se stalo: Němci zatkli pomocníky islamistů, Orbánova prohra a doživotí pro bankéře

 

Reklama

Podívejte se na krátké zprávy z 8. listopadu:

Článek

Pětici podezřelou z napojení na islamisty zadržela německá policie

V Německu zadrželi pět lidí podezřelých z napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. Podle informací médií je mezi nimi 32letý Iráčan abú Valá, kterého úřady už několik let považují za ústřední postavu islamistů v Německu.

Zásah provedla policie časně ráno na pokyn prokuratury po několikaměsíčním vyšetřování. Pětici pozatýkala v Dolním Sasku a Severním Porýní-Vestfálsku. Pět zadržených mužů je podezřelých ze získávání dobrovolníků pro IS. Spolkové státní zastupitelství zahájilo vyšetřování proti Iráčanovi a jeho pomocníkům už loni na podzim. Byli podezřelí, že v Dolním Sasku a v Severním Porýní-Vestfálsku verbovali do takzvané svaté války (džihádu) mladé muslimy a logisticky a finančně jim pomáhali při vycestování z Německa.

Německá policie odvádí jednoho ze zadržené pětice mužů.

Maďarsko změnu ústavy proti uprchlickým kvótám neschválilo

Maďarský parlament těsně neschválil návrh premiéra Viktora Orbána na změnu ústavy, která je namířená proti kvótám pro přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie. V zákonodárném sboru se nenašla potřebná dvoutřetinová většina.

Pro změny se vyslovilo 131 poslanců, což je o dva méně než kolik bylo nutné pro jejich prosazení. Proti byli 3 zákonodárci, zbytek ze 199členného sboru se zdržel hlasování. Nehlasovala většina opozičních levicových poslanců a nacionalistů ze strany Jobbik. Někteří z nich si ale přinesli do parlamentu protestní transparenty.

Za brutální vraždy dostal britský bankéř doživotí

Britský bankéř Rurik Jutting byl v Hongkongu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu dvou indonéských žen. Rozhodnutí devítičlenné poroty bylo jednomyslné. Jednatřicetiletý Jutting, který byl před násilnými činy zaměstnancem Bank of America Merill Lynch, přiznal, že ženy zabil, necítí se ale vinný z vraždy. Poukázal na to, že je dlouhodobě závislý na drogách a alkoholu a trpí „sexuálními poruchami", takže prý nemůže za své činy nést plnou odpovědnost.

Porota Juttinga shledala vinným z vraždy 23leté Indonésanky, kterou tři dny mučil ve svém bytě a pak jí podřízl hrdlo. Usvědčen byl také z vraždy 26leté indonéské ženy o pár dní později. Absolvent Cambridgeské univerzity Jutting byl během trýznění žen pod vlivem kokainu a své činy natáčel na video. Některé záběry členové poroty dnes v soudní síni zhlédli.

Oto Košta vystřídá Jiřího Rozbořila na postu hejtmana Olomouckého kraje

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl zvolen lékař Oto Košta z hnutí ANO, které volby v regionu vyhrálo. V čele hejtmanství Košta nahradil Jiřího Rozbořila z ČSSD. Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice ANO, ČSSD a ODS, která má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 30 hlasů. Pro Koštu dnes hlasovalo 35 z 54 přítomných zastupitelů. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM.

Košta dnes zastupitelům řekl, že za své priority ve funkci hejtmana považuje zlepšení dopravní infrastruktury, snížení zadluženosti Olomouckého kraje a investice.

Nový hejtman Košta chce v kraji zlepšit dopravní infrastrukturu a zadluženost.

Reklama

Doporučované