Hlavní obsah

Také se stalo: novoroční děti, nejméně obětí na silnicích a odlet ruských diplomatů z Washingtonu

Stalo se 1. 1. 2017.Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Krátký přehled zpráv z neděle 1. 1. 2017.

Článek

První novoroční miminka

V „závodě" o prvního novorozence letošního roku remizovala holčička Linda z Jihomoravského kraje a chlapeček René z Moravskoslezského kraje. Oba se narodili minutu po půlnoci. Dvě minuty po půlnoci se v Praze na Bulovce narodila Ema. Nejdéle si na první porod roku 2017 počkal Plzeňský kraj, kde se holčička Magdalena narodila tři minuty před pátou hodinou ráno.

První novoroční miminka zřejmě dostanou od krajů dárky nebo peníze. Třeba Kraj Vysočina věnuje Antonínovi, který se narodil v čase 0:03, zlatý šperk a deset tisíc korun.

Ema, první pražské miminko.

Dopravní nehody si vyžádaly nejméně obětí za 50 let

Při dopravních nehodách zemřelo loni v Česku 556 lidí, což je nejnižší počet úmrtí za více než pět desítek let, uvedla ČTK. Oficiální čísla včetně analýzy zveřejní dopravní policie v prvním lednovém týdnu. V roce 2015 zemřelo na silnicích o 104 lidí více. Nejtragičtějšími měsíci loňského roku byly červenec, srpen a říjen. Během každého z nich zemřelo přes šedesát lidí. Nejméně lidí zemřelo v lednu: 27. Nejtragičtějším dnem roku 2016 bylo pondělí 15. srpna, kdy dopravní kolize nepřežilo osm lidí.

Vypovězení ruští diplomaté odletěli z USA

Z Washingtonu dnes odletělo 35 vypovězených diplomatů. Na palubě ruského vládního letounu jsou i rodinní příslušníci vypovězených diplomatů. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová už dříve uvedla, že rozhodnutí USA se celkem dotkne 96 občanů Ruské federace.

Spojené státy viní Rusko z ovlivňování prezidentských voleb. Kromě vyhoštění diplomatů na něj uvalily i další ekonomické sankce.

Američané nám vyhostili 35 diplomatů, ale my stále pracujeme. -35 nás nezmrazí :)

Dnes také uplynulo čtyřicet let od uveřejnění Charty 77. Vzpomínkový večer se uskuteční 7. ledna v Mramorovém sále a kavárně pražské Lucerny.

Reklama

Doporučované