Hlavní obsah

Také se stalo: smutek v rodině císaře, radost v babyboxu, vymírající příroda a cena pro jezídky

Přehled krátkých zpráv dnešního dne.

Reklama

Článek

Zemřel nejstarší člen japonské císařské rodiny

Princ Mikasa zemřel v nemocnici v Tokiu ve věku 100 let. Byl strýcem současného japonského císaře Akihita. Mikasa během druhé světové války sloužil v japonské armádě v čínském Nankingu, kde japonská armáda na čínských obyvatelích páchala válečné zločiny. Po svém návratu do Japonska počínání japonské armády v Číně ostře kritizoval. Armáda však jeho písemné kritiky masakrů zničila. Po válce princ Mikasa studoval archeologii a blízkovýchodní studia na Tokijské univerzitě. V průběhu svého života učil na vysokých školách v Japonsku nebo v Londýně.

Smrt prince Mikasy zřejmě v Japonsku znovu rozpoutá debatu o nástupnictví na císařském trůně. Současný vládce Akihito naznačil, že uvažuje o abdikaci, kterou však japonské zákony neumožňují. Předpokládá se, že Akihita na trůně nahradí jeho syn, korunní princ Naruhito.

Markétka z babyboxu

V ústeckém babyboxu dnes někdo odložil miminko, ne zcela novorozenou holčičku. Dostala jméno po jedné z vrchních sester z ústecké nemocnice, Markétě Svobodové. Holčička je zdravá a do babyboxu byla odložena oblečená a umytá.

Ústecký babybox zachránil od roku 2009 už šest dětí, Markétka je letošním čtrnáctým a celkově 144 dítětem odloženým do babyboxů.

Příroda umírá. Závratným tempem

Od roku 1970 vymřelo 58 procent divokého života na světě. Smutnou zprávu zveřejnil Světový fond na ochranu přírody a Londýnská zoologická společnost. Výhled do budoucnosti je ještě smutnější - do roku 2020 Země přijde možná až o 67 procent všech divokých zvířat (v porovnání se zmiňovaným rokem 1970). Některé druhy jsou vymíráním zasaženy více, hlavně velcí savci.

Za masové vymírání může ve velké míře člověk. Zmenšujeme plochu, na které divoká zvířata mohou volně žít, zabíjíme je pro jejich kožešiny nebo rohy. Každý rok vymřou asi dvě procenta celkové světové divoké zvířecí populace.

Sacharovova cena pro jezídky

Evropský parlament udělil letošní Sacharovovu cenu za svobodné myšlení dvěma jezídkám, Nadje Muradové a Lamíje Adži Bašárové, které utekly ze zajetí Islámského státu a světu přinesly děsivé svědectví o sexuálním zotročování, kterého se islamisté na příslušnících jezídské komunity v Iráku i v Sýrii dopouštějí.

Muradová již letos získala mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv, kterou uděluje Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

„Mohly si vybrat být oběťmi, ale místo toho se rozhodly užít své osobní utrpení, aby pomohly všem ženám a dívkám, které zůstávají v rukou teroristů a bojovaly za spravedlnost pro oběti genocidy jezídů," řekla k udělení Sacharovovy ceny europoslankyně za liberály, kteří jezídky na ocenění navrhli, Beatriz Becerraová Basterrecheaová.

Oceněné jezídky, Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová.

Reklama

Doporučované