Hlavní obsah

Také se stalo: Sněhová nadílka v Česku, Jančurova omluva ČVUT a Trumpovy plány

 

Reklama

Krátký přehled dopoledních zpráv z 10. listopadu.

Článek

Sníh a ledovka ochromily Českou republiku

Sníh i ledovka ztížily ráno cestování řidičům téměř v celé České republice, nejvíce na Vysočině a v Ústeckém kraji, kde v kopcích uvízly kamiony. Na Vysočině policie eviduje na tři desítky nehod. V celém Česku jsou ale všechny silnice sjízdné s opatrností, na horách může ležet na komunikacích sníh. Podle meteorologů se sněhové přeháňky nebo sněžení dají čekat i přes den. V nižších polohách může pršet.

Radim Jančura se musí omluvit za výroky o ČVUT

Podnikatel Radim Jančura se musí omluvit Českému vysokému učení technickému v Praze za výroky v médiích, rozhodl dnes brněnský krajský soud. Podle školy poškodil její dobrou pověst výroky, které zazněly v pořadu České televize. Podle Jančury jeho slova na ČVUT nemířila. Rozsudek není pravomocný, podnikatel se odvolá.

Jančura v pořadu Otázky Václava Moravce zhruba před dvěma lety řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty „kulaté razítko", mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Ostře kritizoval práci dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce, hovořil také o „zločinném spiknutí".

U soudu se před týdnem proti žalobě hájil tím, že jeho výroky nemířily na ČVUT. „Mým cílem nebylo v žádném případě poškodit pověst ČVUT. Naopak jsem upozornil, že jsou zde lidé, kteří mají způsobilost tuto pověst poškodit," řekl novinářům vlastník společností Student Agency a RegioJet. Doplnil, že v pořadu svými výroky vyjádřil snahu chránit čest ČVUT.

Donald Trump chce dál chránit Jižní Koreu

Vítěz amerických prezidentských voleb, republikánský kandidát Donald Trump, údajně potvrdil závazek bránit Jižní Koreu v rámci stávající obranné aliance. Informovala o tom dnes jihokorejská prezidentská kancelář, podle níž tak Trump učinil během telefonického rozhovoru s prezidentkou Pak Kun-hje. Podle jihokorejské prezidentské kanceláře Trump v desetiminutovém telefonickém rozhovoru s prezidentkou řekl, že KLDR je velmi nestabilní zemí. „Budeme s vámi na sto procent," dodal údajně budoucí republikánský prezident."

Trump přitom v předvolební kampani v dubnu řekl, že Spojené státy musejí být připraveny nechat jednotlivé země, aby se o sebe postaraly, i kdyby to znamenalo, že budou mít jaderné zbraně. Hovořil přitom o Japonsku a Jižní Koreji, které čelí jaderné hrozbě ze strany KLDR.

Jihokorejská prezidentka Trumpa podle vyjádření kanceláře také varovala, že se KLDR v následujících týdnech zřejmě dopustí nějaké provokace, neboť k nim už v minulosti využívala období mezi zvolením a přísahou nového amerického prezidenta.

Mexický prezident gratuloval Trumpovi, zeď stavět nechce

Mexický prezident Enrique Peña Nieto poblahopřál Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude nadále prosazovat volný obchod a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi zeď, kterou Trump navrhoval ve své předvolební kampani.

Nieto se s Trumpem v pozdějším telefonickém rozhovoru dohodli, že se sejdou, aby projednali budoucí vztahy obou zemí.

„Dohodli jsme se s nově zvoleným prezidentem USA, že se sejdeme nejraději již v průběhu přechodného období, abychom jasně definovali budoucí vztahy mezi oběma zeměmi," řekl Nieto na tiskové konferenci. Telefonický rozhovor s Trumpem, ve kterém se dohodli na schůzce, označil Nieto za „srdečný, přátelský a uctivý".

Moravskoslezský kraj má svého hejtmana

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje byl na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen sedmapadesátiletý rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák za ANO. Neměl protikandidáta. Hlasovalo pro něj 36 z 65 zastupitelů. Kraj povede koalice ANO, KDU-ČSL a ODS, která bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu právě 36 hlasů.

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje je Ivo Vondrák.

Reklama

Doporučované