Hlavní obsah

Také se stalo: trest za hanobení prezidenta, naděje Mursího a obchod za miliardy

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Také se stalo: trest za hanobení prezidenta, nový proces s Mursím a obchod za tři miliardy

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Krátký přehled zpráv z úterý 15. listopadu

Článek

Hanobení prezidenta bude možná opět trestné

Návrat do dob minulých, ochrana papalášů. Návrh šedesátky poslanců, aby se do českého právního řádu znovu vrátil postih za veřejné hanobení prezidenta, se u jejich kolegů ze Sněmovny, ani u veřejnosti nesetkal s nadšením. Předlohu podepsali zejména zákonodárci vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. Za veřejné hanobení prezidenta by mohl v případě schválení novely trestního zákona hrozit až rok vězení.

Komunista Vojtěch Filip, který k návrhu připojil podpis, si myslí, že je konkrétním ustanovením v trestním zákoně nutné zaplnit mezeru, která v právu nyní existuje. „Vzhledem k tomu, že jsou chráněni nejen soudci, ale i úředníci i před slovními útoky, jeví se zrušení ochrany úřadu a osoby prezidenta za mezeru v právu," citovala ho ČTK.

Někteří vládní i opoziční poslanci si naopak myslí, že návrh vrací Českou republiku do ochrany komunistických papalášů.

Poprava Mursího se odkládá, bude nový proces

Loni v červnu byl egyptský exprezident Muhammad Mursí odsouzen k smrti za podíl na hromadném útěku vězňů z roku 2011. Trest dnes podle médií zvrátil egyptský odvolací soud, který zároveň nařídil obnovu řízení. Mursí byl v dalších procesech odsouzen na 25 a 20 let za spiknutí s palestinským hnutím Hamas a libanonským Hizballáhem s cílem destabilizovat Egypt a za podněcování k násilí při incidentech, ke kterým došlo během jeho vlády. Muhammad Mursí byl členem dnes v zemi zakázaného Muslimského bratrstva a snažil se prosadit některé striktní zásady islamistů.

Mursí byl uvězněn hned po svém svržení po vojenském puči v polovině roku 2013. Byl prvním demokraticky zvoleným prezidentem po převratu v rámci takzvaného arabského jara. Nahradil ho Abdal Fattáh Sísí.

Foto: Reuters

Egyptský exprezident Mursí u soudu

Pátý největší realitní obchod roku u nás

Budova Enterprise Office Centre v Praze na Pankráci mění majitele. Od developerské společnosti Erste Group Immorent ji za tři miliardy korun koupila firma RSJ Investments a zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Podle údajů poradenské společnosti Colliers jde o pátý největší realitní obchod v Česku v letošním roce. Budova nabízí téměř 30 000 metrů čtverečních kanceláří nejvyšší třídy a až 400 parkovacích míst. Mezi nájemci dvanáctipodlažní budovy jsou firmy Avast Software či CSC Computer Science. Budovu podle návrhu architekta Vladimíra Krátkého postavila firma Strabag.

Mezi největší realitní transakce letošního roku patří dále podle ČTK třeba prodej Florentina (informovali jsme zde) nebo City Tower.

Enterprise Office Center na Pankráci

Reklama

Doporučované