Hlavní obsah

Také se stalo: útěk vězňů, průvod zombie i Zemanova kárná žaloba

Přehled krátkých zpráv z neděle.

Reklama

Článek

Z haitského vězení uteklo 174 trestanců

V sobotu přemohlo 174 vězňů dozorce z jedné z haitských věznic a uteklo na svobodu. Několik jich při útěku zemřelo, zabit byl jeden dozorce a další jsou zranění. Trestanci podle haitských úřadů zaútočili na stráže, když je vyváděly z přecpaných cel kvůli sprchování. Uprchlíci se zmocnili dosud neznámého počtu zbraní. Během chaotického útěku došlo k přestřelkám s policií. Není jasné, kolik z trestanců se doposud podařilo chytit.

Zemřela první žena, která zdolala Everest

Ve věku 77 let zemřela na rakovinu Japonka Junko Tabei, která jako první žena v roce 1975 pokořila nejvyšší horu světa Mount Everest. Do roku 1992 se jí podařilo, opět jako první ženě v historii, zdolat i takzvanou Korunu světa, tedy sedm nejvyšších vrcholů planety.

Junko Tabei se angažovala také v neziskových organizacích a o horolezectví napsala několik knih.

Zombie v Mexiku pomáhali potravinovým bankám

Ulice mexického hlavního města Mexico City už podeváté zaplnily tisícovky nemrtvých. Tradiční pochody zombíků se odehrály i v menších mexických městech. V rámci letošního průvodu lidé přinášeli i jídlo do potravinových bank, podařilo se shromáždit tuny rýže, fazolí a jiných trvanlivých potravin.

Tradice pochodů nemrtvých začala v roce 2001 v kalifornském Sacramentu, odtud se pak rozšířila do celého světa. Lidé namaskovaní jako oživlé mrtvoly každý rok pochodují v New Yorku, Singapuru nebo třeba Frankfurtu.

Nejvyšší státní zástupce Zeman podal kárnou žalobu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal minulý týden kárnou žalobu na jednoho pracovníka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Chyboval podle něj tím, že v červnu informoval média o výslechu policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Veřejnost se o jejich předvolání k podání vysvětlení v souvislosti se spornou policejní reorganizací dozvěděla dříve než policejní funkcionáři.

Zeman v České televizi řekl, že si ve věci nechal na začátku září provést takzvaný dohled. Podle něj dospěl k tomu, že předvolání Tuhého a Laubeho bylo odůvodněné, protože bylo podepřeno o spisový materiál. „Byly dány důvody, aby byli tito funkcionáři předvoláni, nebyla to svémoc," řekl k tomu.

Reklama

Doporučované