Hlavní obsah

Také se stalo: výbuch v Turecku i 11 zraněných při nehodě pandurů v Táboře

 

Reklama

Rychlý přehled zpráv ze 4. listopadu.

Článek

Exploze v Turecku zabila 8 lidí

Ranní útok na policejní stanici ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka zabil osm lidí a až sto lidí bylo při explozi vozu s výbušninou zraněno. Uvedl to podle agentury AP turecký premiér Binali Yildirim. Novinářům také řekl, že při útoku zemřel i jeden údajný člen zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

PKK vede ozbrojený boj proti vládě za nezávislý Kurdistán a zejména na jihovýchodě země, většinově obývané Kurdy, provádí časté útoky na turecké bezpečnostní složky.

Vůz s výbušninou explodoval na předměstí Diyarbakiru. Výbuch zdemoloval budovy i auta v okolí. Podle premiéra zemřeli dva policisté, jeden policejní technik a pět civilistů. Podle Yildirima bylo zraněno až sto lidí, nicméně jen asi sedm jich zůstává v nemocnici.

Kolona pěti pandurů narazila do auta v Táboře

V Táboře Čekanicích ráno havarovalo pět obrněných vozidel Pandur a civilní automobil. Zraněno bylo podle policistů 11 vojáků, žena a dítě, nikdo ale neutrpěl vážné zranění, jednalo se o pohmožděniny a odřeniny. Nehoda se stala před půl devátou v ulici K Vodárně, když se pět pandurů 42. mechanizovaného praporu vracelo zpět do posádky ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice. Žena, která jela v osobním voze, ze zatím neznámých příčin náhle zabrzdila a za ní jedoucí kolona pandurů do automobilu narazila.

Policie pátrá po případných svědcích nehody, kteří by k inkriminovanému momentu mohli sdělit více. Hledá se především řidič modrého Peugeotu 307, který údajně místem projížděl.

Desítky tisíc muslimů demonstrují proti guvernérovi v Jakartě

Padesát tisíc radikálních muslimů demonstruje v indonéské metropoli Jakarta. Chtějí vězení pro křesťanského guvernéra města, jehož obviňují z urážky koránu. Na místě protestů poblíž národního památníku navíc začalo hořet. V metropoli je mnoho vojáků a policistů, uzavřené jsou ambasády i některé obchody. V běžně ucpaných ulicích Jakarty dnes nebyla vidět prakticky žádná auta.

Demonstranti, z nichž převážnou většinu tvořili muži, se po tradičních pátečních modlitbách shromáždili před největší mešitou v Jakartě a vydali se na pochod k prezidentskému paláci. Policie odhadla účast na 50 000 demonstrantů. Na pořádek dohlíží zhruba 20 000 příslušníků bezpečnostních sil.

Reklama

Doporučované