Hlavní obsah

Také se stalo: Zeman vyslyšel papeže a bývalý strážník dostal 15 let za vraždu

 

Reklama

Pusťte si krátký přehled zpráv z 22. listopadu 2016

Článek

Dvě milosti od Zemana

Zeman omilostnil dvě ženy. U jedné z nich zároveň porušil své prohlášení, že bude milost udělovat jen vážně nemocným lidem.

Jedna vězenkyně dostala milost na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství. Jde o mladou ženu starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky. Trest dostala za zpronevěru.

„Papež František se na prezidenta republiky s žádostí prokázat tento akt v nedávné době obrátil osobním dopisem. Bylo zcela na rozhodnutí prezidenta republiky, jakou formu aktu milosrdenství a laskavosti zvolí," uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Druhá žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí a kvůli tomu jí byl už několikrát trest přerušen. Stejně jako v případě první ženy je ve vězení poprvé. Soud ji potrestal za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem. Téměř polovinu trestu už odsouzená vykonala, je vyššího věku a vzhledem ke kladnému hodnocení byla přeřazena do vězení s mírnějším režimem.

Strážník jde za střelbu před diskotékou na 15 let do vězení

Za vraždu muže a pokus o vraždu jeho bratra před diskotékou ve Vysokém Mýtě půjde bývalý strážník Pavel Koblížek na 15 let do vězení. Muž vinu odmítá, tvrdí, že jednal v sebeobraně. Postřelenému muži a pozůstalým musí navíc odsouzený zaplatit skoro dva miliony korun.

Celý incident se odehrál v prosinci 2014. Opilý bývalý strážník se spolu se dvěma muži domáhal vstupu na diskotéku. Koblížek obsluze ukazoval odznak strážníka a všichni muži požadovali vstup zdarma. Ochranka je ale dovnitř nepustila. Muži začali odcházet a jeden z nich do chodby nastříkal pepřový sprej. Majitel klubu pak začal se svými dvěma bratry muže pronásledovat. Bratři Koblížka vyzývali, aby vyčkal na příjezd policie. Bývalý strážník byl ale podle nich agresivní a křičel, že je všechny zastřelí. Při následné potyčce Koblížek mladšího z bratrů trefil do podbřišku, staršího střelil do hrudníku. Ten na následky zranění na místě zemřel.

Foto: ČTK

Bývalý egyptský prezident zatím popraven nebude

Egyptský kasační soud zrušil doživotní trest pro svrženého prezidenta Muhammada Mursího vynesený za jeho spolupráci s palestinským hnutím Hamas. Soud v této kauze zároveň nařídil nový proces. Podobně minulý týden soud nařídil zopakovat proces, v němž Mursí loni dostal trest smrti za organizaci útěku z vězení v roce 2011.

Mursí byl po svržení prezidenta Husního Mubaraka v revolučním roce 2011 o rok později demokraticky zvolen jako kandidát Muslimského bratrstva. Po trvalých protestech byl v roce 2013 svržen, vlády se pak ujal Abdal Fattáh Sísí a Mursí byl zatčen. Obviněn a souzen je v několika kauzách. Za spiknutí s palestinským hnutím Hamas dostal Mursí loni v červnu trest 25 let vězení, což se v Egyptě považuje za doživotí. Trest smrti mu byl vyměřen i loni za organizaci hromadného útěku z vězení. Odvolací soud ale zatím potvrdil jediný trest, a to 20 let vězení.

Dva ministři 30. listopadu 2016 skončí

Prezident Miloš Zeman dnes odvolal ke 30. listopadu ministry zdravotnictví Svatopluka Němečka a lidských práv Jiřího Dienstbiera, jak ho o to požádal premiér Bohuslav Sobotka.

Zeman na Pražském hradě přijmul nástupce odvolaných ministrů - ředitele nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka a poslance Jana Chvojku. Do funkce je jmenuje poslední listopadový den. Výměnu v čele resortů obsazených sociálními demokraty si vyžádal Sobotka, chce, aby byl kabinet dynamičtější.

Reklama

Doporučované